2 Ülkeye pahalıya patladı

AB'nin muhasebe sistemini değiştirmesi İngiltere ve Hollanda'ya pahalı patladı. Avrupa Birliği'nin üye ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarını (GSYH) hesaplama yöntemini değiştirmesi nedeniyle İngiltere ve Hollanda ağır faturalarla karşılaşırken Almanya, Fransa, Danimarka, Polonya ve Avusturya bundan karlı çıkan üye ülkeler arasında yer aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Birliği'nin üye ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarını (GSYH) hesaplama yöntemini değiştirmesi nedeniyle İngiltere ve Hollanda ağır faturalarla karşılaşırken Almanya, Fransa, Danimarka, Polonya ve Avusturya bundan karlı çıkan üye ülkeler arasında yer aldı.


AB istatistik kurumu Eurostat'ın GSYH hesaplamasında uyuşturucu ve fahişelik gibi kayıt dışı ekonomiyi ve Ar-Ge yatırımlarını daha fazla didiklemesi ve AB Komisyonu'nun üye ülkelerin ortak bütçeye katkılarını gözden geçirirken bu rakamları dikkate alması, İngiltere ve Hollanda'nın aralarında bulunduğu 9 AB üyesini borçlu çıkardı.


AB kurallarına göre 1 Aralık'a kadar ödenmesi gereken ortak bütçeye katkıları güncelleyen faturadan İngiltere'nin payına 2 milyar 125,3 milyon avro ve Hollanda'nın payına 642,7 milyon avro düştü.


Komisyon ayrıca İtalya'dan 340,1 milyon avro, Yunanistan'dan 89,4 milyon avro, Kıbrıs Rum kesiminden 42,4 milyon avro, Malta'dan 13,1 milyon avro, Bulgaristan'dan 7 milyon avro ve İrlanda ve Letonya'dan 6,5'er milyon avro talep etti.


AB Komisyonu buna mukabil ortak bütçeden Fransa'ya 1 milyar 16,3 milyon avro ve Almanya'ya 779,2 milyon avro geri ödeme yapmak için harekete geçti.


Komisyonun hesaplamalarına göre ortak bütçeden iade alacak diğer üye ülkeler arasında 321,4 milyon avroyla Danimarka, 316,7 milyon avroyla Polonya, 294,3 milyon avroyla Avusturya, 180,5 milyon avroyla Finlandiya, 170,5 milyon avroyla Belçika, 168,9 milyon avroyla İspanya, 132,8 milyon avroyla İsveç, 90,9 milyon avroyla Lüksemburg, 60,2 milyon avroyla Slovakya, 32,5 milyon avroyla Hırvatistan, 32,4 milyon avroyla Macaristan, 31,4 milyon avroyla Romanya, 21,6 milyon avroyla Çek Cumhuriyeti, 18,2 milyon avroyla Litvanya, 17,9 milyon avroyla Slovenya, 6,4 milyon avroyla Estonya ve 0,5 milyon avroyla Portekiz bulunuyor.


Faturayı "kabul edilemez" bulan İngiltere ve Hollanda, "hesaplama sistemi değişikliğinden zarar gören" diğer ülkelerle birlikte hareket ederek AB maliye bakanlarını acil toplantıya çağırdı. 


Faturadan dün haberdar olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron, "tahmini hesaplamalara" dayalı faturanın izahını isteyeceklerini ve ödemeyi bloke etmek için Hollanda, İtalya, Yunanistan ve Malta gibi zarar gören diğer ülkelerle birlikte hareket edeceklerini söyledi.






AA

 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar