5 ayın ardından ilk kez tek haneye düştü

FED Başkanı Janet Yellen'in faiz artırımında temkinli olunacağını ifade etmesi sonrasında artan risk iştahının etkisiyle 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 9,95'e gerileyerek yaklaşık 5 ayın ardından ilk kez tek haneye düştü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün akşam saatlerinde Yellen'in, yaptığı bir konuşmada, ABD ekonomisine yönelik risklerin arttığına işaret etmesi ve ekonomik görünüme yönelik riskler dikkate alındığında, komitenin para politikasını ayarlarken temkinli şekilde ilerlemesinin uygun olacağını açıklaması, küresel risk iştahının artırdı.


Açıklamaların ardından dolar endeksi ve küresel tahvil faizlerinde hızlı düşüş yaşandı.


Türkiye'de, dün yüzde 10,12'den kapanan 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün ise yüzde 9,95 ile 4 Kasım 2015'ten bu yana ilk kez tek haneye geriledi. 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda yüzde 9,97'den işlem görüyor.


10 yıllık gösterge faizin bileşik faizi de dünkü yüzde 10,10 seviyelerinden düşüşe geçerek, yüzde 9,98 ile yaklaşık 4,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.


Dün gün içinde yüzde 1,89'un üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise Yellen'in "güvercin" açıklamalarıyla yüzde 1,80'e kadar geriledi. Bugün yatay hareketinin sürdüren ABD 10 yıllık tahvil faizleri, şu dakikalarda yüzde 1,82 seviyelerinde dengelendi.


Analistler, Yellen’ın konuşması sonrasında oluşan pozitif atmosferle değerlenen TL'nin, piyasada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının nisan ayında da sadeleşme adımlarına devam edeceği beklentisini güçlendirebileceğini belirterek, bu nedenle bugün tahvil faizlerinde tek haneli rakamların görüldüğünü, pazartesi günü açıklanacak mart ayı enflasyon verisinin önemli olduğunu kaydediyor.


Tahvil faizlerinde tek haneli seviyelerde kapanışların olması durumunda 9,80 ve 9,60 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydeden analistler, olası yükselişlerde 10,10 seviyesinin destek olarak takip edilebileceğini tahmin ediyor. 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar