550 milyon dolarlık derbi

İki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasaray bugün Kadıköy’de kozlarını paylaşacak. İki kulübün borsadaki toplam piyasa değeri yaklaşık 550 milyon dolar seviyesinde

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasa ve transfer değerinde Fenerbahçe rakibini geçerken, hisse performansında Cimbom arayı açtı. Borçlulukta ise iki ezeli rakip adeta ebedi dostluk sergiliyor


Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe, bugün ezeli rakibi Galatasaray ile Kadıköy'de karşılaşacak. Bir tarafta Kadıköy'de kaybetmeme geleneğini sürdürmeye odaklanan Fenerbahçe, diğer yanda ise bu istatistiği tarihe gömmek isteyen Galatasaray... Türkiye'de nefeslerin durmasına neden olan bu dev derbi, sahada olduğu kadar, mali açıdan da büyük çekişmeye sahne oluyor. Her iki kulübün de futbol takımının, hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin bünyesinde bulunması, derbinin ekonomik kimliğini de gözler önüne seriyor.


PİYASA DEĞERİNDE FENER

Hisse senedi kapanış fiyatlarına göre Fenerbahçe, 333.5 milyon dolar ile borsada piyasa değeri en yüksek kulüp konumunda bulunuyor. Beşiktaş 316.8 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, Galatasaray 214.8 milyon dolarlık piyasa değeri üzerinden işlem görüyor. Muharrem Usta'nın başkanlığa seçilmesinin ardından borsada hızla yükselişe geçen Trabzonspor'un piyasa değeri ise yaklaşık 95 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Oyuncuların bonservis bedelleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada ise Fenerbahçe takımının değeri 167.3, Galatasay'ın ki ise 113.3 milyon dolar.


CİMBOM BORSADA UÇTU

Riva ve Florya'daki arazilerinin geliştirilmesi için yönetimin olağanüstü genel kurulda yetki almasının ardından borsada hızla yükselişe geçen Galatasaray'ın hisseleri, Fenerbahçe'ye fark atmış durumda. Son bir yılda Cimbom'un hisseleri yüzde 52.8 değer kazanırken, aynı dönemde Fenerbahçe yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Son bir yılda en fazla yükselen hisse yüzde 125 ile Trabzonspor oldu. Galatasaray hisselerinde bu yılki artış yüzde 56 ile, Fenebahçe'deki yüzde 5'lik yükselişin yaklaşık 17 katına ulaştı. Bu dönemde Trabzonspor'daki çıkış yüzde 144'e ulaştı. Galatasaray'ın hisseleri son üç ayda ise yüzde 58 ile yine Fenerbahçe hisselerinin 10 katı daha iyi bir yükseliş kaydetti.


BİLANÇOLAR YARIŞIYOR

İki devin mali tablolarının da birbirine çok yakın rakamlarla ilerlediği görülüyor. 31 Ağustos 2016'da sona eren 3 aylık bilançolara göre Galatasaray'ın zararı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 azalarak 62 milyon liraya indi. 2015'in ilk çeyreğinde 27.5 milyon lira zararda olan Fenerbahçe, bu yıl 7.7 milyon TL kâra geçti. Futbol kulüpleri içerisinde en yüksek kârı Beşiktaş açıkladı. 7 yıl sonra kâra geçen Beşiktaş, ilk çeyrekte 38.5 milyon TL kâr elde etti. Trabzonspor ise zararını 35.2 milyon liradan 2.8 milyon liraya indirdi.


TOPLAM BORÇ 2.1 MİLYAR TL

İki ezeli rakip, borçlulukta ise ebedi dost gibiler. Galatasaray'ın mayıs sonunda 1 milyar lira olan borcu, üç ay içinde 1 milyar 98 milyona çıkarken, Fenerbahçe'nin borcu ise 1 milyar 143 milyon liradan 977 milyonya indi. İki ezeli rakibin toplam borcu 2 milyar 75 milyon liraya ulaştı. Beşiktaş'ın 914, Trabzonspor'un ise 453 milyon TL borcu bulunuyor. Mali kriterleri karşılayamadığı gerekçesiyle Avrupa kupalarına katılamayan Galatasaray'ın geliri 99.5 milyon liradan 46.2 milyona inerken, Şampiyonlar Ligi'nde ön elemeyi geçemeyen Fenerbahçe'nin geliri ise 137 milyon liradan 99 milyona düştü. Geçen sezonun şampiyonu olan ve Şampiyonlar Ligi'nde yoluna yenilgisiz devam eden Beşiktaş'ın geliri ise 111 milyon liradan 148 milyona çıkarken, önemli sponsorluk anlaşmalarına imza atan Trabzonspor'un geliri de 24 milyon liradan 45 milyona yükseldi. 




Sabah/ Oktay Özdabakoğlu

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar