'AB vize konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini değerlendirecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel görüşmesinde, vize serbestisi çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alacak değerlendirme için AB kurumlarıyla görüşmeler yapılması konusunda mutabakat sağlandığı belirtildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi sırasında ikili temaslarda da bulundu. 


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Almanya Başbakan Angela Merkel başta olmak üzere zirve sırasında yaptığı ikili görüşmelerde Suriye meselesi, terörle mücadele, mülteci dramı, Türkiye-AB Eylem Planı gibi konular ele alındı. 


Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür eden BM Genel Sekreteri Ban, İstanbul'da New York dışındaki en büyük BM zirvesinin gerçekleştirildiğine dikkati çekti. 


Suriye konusunda Erdoğan'ın terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturmanın önemini hatırlattığı, Ban'ın da Cenevre görüşmelerinden netice almak için ateşkesin korunması gerektiğine işaret etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerde, Türkiye'nin terörle mücadelesinde herhangi bir tavizin söz konusu olmayacağını da vurguladı. 


Türkiye'nin Suriye'deki kaostan en fazla etkilenen ve başta DAEŞ olmak üzere terörle mücadelede ön safta yer alan ülke olduğuna değinen Erdoğan, söz konusu yükün ve sorumluluğun adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.


Erdoğan'ın Merkel'i kabulü 

Erdoğan ile Merkel görüşmesinde, vize serbestisi çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini ve önceliklerini de dikkate alacak ayrıntılı bir değerlendirme için AB kurumlarıyla görüşmeler yapılması konusunda mutabakat sağlandı. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel, Esed rejiminin saldırılarının ve Halep'teki son gelişmelerin mülteci meselesini daha da kronikleştireceğine değinerek, Suriye konusunda iş birliğini daha da güçlendirmenin önem arz ettiğini vurguladı.


Türkiye-AB Eylem Planı'nın meyvelerini vermeye başladığı, yasa dışı geçişlerde azalma yaşandığı, bu konuda işbirliğini sürdürmek gerektiğine dikkati çekildi. 

Kategoriler Gündem
Yorumlar