ABD Başkanlık seçimleri Fed kararını etkiledi mi?

Ekonomist Hardy, Fed'in faizleri sabit tutma kararının piyasa beklentileri ile örtüşmediğini belirterek, ABD başkanlık seçimlerinin piyasaya olası etkilerinin kararı etkilemiş olabileceğini savundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Saxo Bank ekonomistlerinden John J. Hardy, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz hafta faizleri sabit tuttuğu Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını değerlendirdi.


Yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin piyasaya etkilerinin, Fed'in kararı etkilemiş olabileceğine işaret eden Hardy, yanılma olasılığını ortadan kaldırmak için Fed'in piyasa verileri ve finansal koşullardaki ani iyileşmeye temkinli yaklaştığını belirtti.


"Karar piyasaların beklentisini karşılamadı"


Fed'in faizler konusundaki kararının piyasaların beklentisini karşılamadığını belirten Hardy, şöyle konuştu:


"Öncelikle Fed, yanılma kaygısıyla piyasalara temkinli yaklaşmış olabilir. İkinci neden, Fed'in kasım ayındaki ABD başkanlık seçimine odaklanması. Fed'in, çok sıkı para politikasının siyasi istikrar risklerinin, fazla gevşek bir politikanın risklerinden çok daha büyük olduğundan korkarak hiçbir şey yapmamasıdır. Başkan olması durumunda bunu, Trump'ın düzene, statükoya karşı zaferi olarak da okuyabiliriz. FOMC elbette bunu açıkça ifade etmeyecektir, fakat Fed Trump'ın başkan seçilmesinden, üstelik bu gerçekleşirse, 2018'de Fed Başkanı Janet Yellen'in yerine kimi atayacağından bayağı korkmuş olmalı."


Hardy, Fed açıklamasının ardında yatan bir başka nedenin, G20 toplantısı sonrasında çıkan kararlar olduğuna işaret ederek, bu kararların, ülkeleri rekabet devalüasyonuna girmeme doğrultusunda hareket etmeye yönlendirdiğini, Japon Merkez Bankası toplantısından gelen bilgilerin de bu argümanı desteklediğini kaydetti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar