ABD ekonomisi beklentinin hafif üzerinde büyüdü

Ülkede geçen yılın dördüncü çeyrek büyüme oranı, kişisel tüketimdeki artışa bağlı olarak yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e revize edildi... ABD ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,1 genişleyerek beklentinin hafif üzerinde büyüdü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,1 genişleyerek beklentinin hafif üzerinde büyüdü. 


ABD Ticaret Bakanlığı'nın güncellediği verilere göre, ülkede Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2016’nın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,1 genişledi. Piyasaların büyüme verisine yönelik üçüncü tahmine ilişkin beklentisi yüzde 2 seviyesindeydi. 


Beklentilerin hafif üzerine çıkan büyüme verisinde, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan kişisel tüketim harcamalarındaki (PCE) artışın yüzde 3’ten yüzde 3,5’e revize edilmesi etkili oldu. Veriye ilişkin beklenti, yüzde 3’te sabit bırakılması yönündeydi. GSYH'yi oluşturan diğer alt kalemlerde ise kayda değer bir değişiklik yapılmadı. 


Bu arada, 2016'nın son çeyreğine ait GSYH ve PCE fiyat endekslerinin her ikisi de yüzde 1,9’dan yüzde 2'ye revize edildi. Çekirdek PCE’deki artış ise 1,3’den yüzde 1,2’ye düzeltildi. 


ABD Ticaret Bakanlığı raporunda, Amerikan ekonomisinin 2016 boyunca yüzde 1,6 büyüdüğüne işaret edildi. Ülkenin GSYH’si 2015 yılında ise yüzde 2,6 genişlemişti.


ABD Başkanı Donald Trump, görevi süresince büyümeyi yüzde 3’ün üzerine çıkarmayı vadediyor. Ekonomiyi yeni vergi reformu ve altyapı yatırımlarıyla canlandırmayı planlayan yeni yönetimin, vaatlerini ne zaman ve ne derecede gerçekleştirebileceği merak ediliyor.


Dolar değer kazandı, TL direncini koruyor


Küresel piyasalar, pozitif ABD büyüme verilerini fiyatlarken, dolar değer kazandı. Veri öncesinde 1,0742 seviyesinde bulunan avro/dolar paritesi 1,0720’ye kadar geriledi. Dolar/TL paritesi ise direncini koruyarak 3,6440-3,6450 dar bandında seyrediyor.


Verilerin ardından altının onsu 1.250 dolardan 1,247 dolara gerilerken, Brent tipi petrolün varil fiyatı ise 52,75 dolardan 52,80 dolara yükseldi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar