ABD temyiz mahkemesi 16 bankanın itirazını reddetti

ABD'de bir temyiz mahkemesi, 16 bankanın Londra bankalar arası satış kurunda (Libor) hile yaptığı iddialarına karşı yaptığı itirazı geri çevirdi. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Manhattan'daki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesindeki üç yargıç, aralarında Amerikalı kuruluşların da olduğu dünya genelindeki toplam 16 bankanın Libor'da hile yaparak yatırımcıları zarara uğrattığına dair iddialara karşı yaptıkları itirazı reddetti.  


Mahkemeden yapılan açıklamada, davacı olan yatırımcıların zarara uğramış olabileceği ihtimaliyle, 2013'te ABD'li bir yargıcın 16 banka lehine sonuçlanan dava kararını geri çevrildiği ve daha fazla takibat yapılması için davanın bir alt mahkemeye gönderildiği belirtildi. 


New York Güney Bölgesi Hakimi Naomi Buchwald, 2013'te verdiği kararda 16 bankanın Libor işlemlerinin federal anti-tröst yasalarına uygunsuz olmadığını ve davanın ABD'de görülmesi için yeterli kanıt bulunmadığını bildirmişti. Bunun ardından aralarında Amerikalı yatırımcıların da olduğu davacı grup Manhattan'daki temyiz mahkemesine başvurarak Buchwald'ın kararına itiraz etmişlerdi. 


Uzmanlar, yeniden görülecek duruşmada davalı bankaların suçlu bulunması halinde ödeyecekleri tazminat miktarının milyarlarca dolar olabileceğine işaret ediyor. 


Libor'la ilgili yatırımlar varlık değişimi, teminatlı borç yükümlülüğü (CDO) ve vadeli faiz oranı anlaşması gibi işlemleri kapsarken, 16 bankanın birçoğu bugüne kadar Libor'da hile iddiasıyla yaklaşık 9 milyar dolar ceza ödedi. 


Davalı 16 bankanın arasında ABD'li yatırım devleri Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase; Kanadalı Royal Bank of Canada; İngiliz Barclays, HSBC, Lloyds Bank; Alman Deutsche Bank, Portigon Bank, Westdeutsche Immobilienbank; İsviçreli Credit Suisse ve UBS; Fransız Société Générale; Hollandalı Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank; İskoç Royal Bank of Scotland ve Japon Bank of Tokyo ile Norinchukin Bank var. 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar