ABD'de enflasyon beklentinin hafif üzerinde - 23 Ekim 2014

ABD'de tüketici fiyatları, Eylül ayında akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle birlikte hafif yükselerek Fed'in enflasyon hedefinin altında kalmaya devam etti

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de tüketici fiyatları, Eylül ayında akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle birlikte hafif yükselerek Fed'in enflasyon hedefinin altında kalmaya devam etti.


Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ağustos'ta yüzde 0.2 gerilemesinin ardından Eylül'de yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı endeksin değişiklik göstermeyeceği yönündeydi. Daha volatil olan gıda ve akaryakıt fiyatları hariç olan çekirdek TÜFE yüzde 0.1 artarken, Ağustos'ta değişiklik göstermemişti. 


Küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enerji-emtia fiyatlarındaki düşüş, bu ay genel fiyat baskısını kısıtlayarak, enflasyonun Fed yetkililerine faiz oranını daha uzun süre düşük tutma konusunda imkan tanıyacağına işaret etti. Düşük akaryakıt fiyatlarının ise tüketici güvenini ve alım gücünü artırarak, ABD'de genişlemeye katkıda bulunacağı düşünülüyor. 


Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2 düşüş ile yüzde 0.2 artış aralığında değişiklik gösterdi. 


Tüketici fiyatları Eylül'de yıllık bazda yüzde 1.7 artarken, Ağustos'taki 12 aylık süreçte de aynı oranda atış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül'de yıllık bazda yüzde 1.6 oranında artış olacağı yönündeydi.


Kategoriler Gündem
Yorumlar