ABD'de petrol üretim maliyetinde düşüş bekleniyor

Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs, ABD'de petrol üretim maliyetinin, orta vadede varil başına 50 doların altına düşebileceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Goldman Sachs tarafından hazırlanan "Kaya Petrolü Verimliliği Paradoksu" adlı raporda, ABD'de kaya petrolü üretim maliyetinin varil başına 50 ile 55 dolar arasında değiştiği kaydedilerek, bunun 2020'den önce 50 doların altına inmesinin mümkün olduğu vurgulandı.


Sondaj kuyularının yatırım maliyetinin yükselmemesi şartıyla ve kuyu verimliliğinin her yıl yüzde 3 ile 10 arasında artması durumunda, üretim maliyetlerinin düşebileceğine dikkat çekilen raporda, "ABD'de kaya petrolü üretim maliyeti varil başına 50 ile 55 dolar arasında değişiyor. Bunun 2020'den önce 50 doların altına inmesi mümkün. Sondaj kuyularının yatırım maliyetinin yükselmemesi ve kuyu verimliliğinin her yıl yüzde 3 ile 10 arasında artması durumunda üretim maliyetleri düşebilir." değerlendirmesinde bulunuldu.


Raporda, üretim verimliliğin artmasının, ABD'li kaya petrolü şirketlerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle olumsuz etkilenen nakit akışlarını telafi ederek, firmaların faaliyet düzeylerini ve yatırım bütçelerini korumalarına olanak sağlayacağı kaydedildi. 


ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) revize edilmiş en güncel verilerine göre, düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen Amerikalı petrol şirketlerinin üretimlerini kısması nedeniyle, ülkenin toplam ham petrol üretimi Haziran 2015'te günlük ortalama 9,6 milyon varil iken Mayıs ayının ikinci haftasında günlük ortalama 8,8 milyon varile kadar geriledi. 


OPEC'in üretimi artacak


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimiyle de ilgili öngörülere yer verilen raporda, "OPEC'in ham petrol üretimi 2020'ye doğru ilerlerken artmaya devam edecek, ancak bu artış geçen yıla oranla daha yavaş olacak." ifadesi kullanıldı.


Goldman Sachs'ın raporunda, bu yıl OPEC'in toplam petrol üretiminin günlük ortalama 32,7 milyon varil olacağının tahmin edildiği belirtilerek, "OPEC'in toplam petrol üretiminin 2020'de günlük ortalama 34,2 milyon varile yükselmesi bekleniyor." öngörüsüne yer verildi.


OPEC'in en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan, Irak ve İran'ın üretim kapasitelerinin hızlı bir şekilde arttığına işaret edilen raporda, söz konusu ülkelerin yeni projelere sermaye ayırmaması durumunda üretimlerinin olumsuz etkilenebileceği uyarısında da bulunuldu. 



Raporda ayrıca, 2016-2020 yılları arasında Suudi Arabistan'ın ham petrol üretim miktarının günlük ortalama 10,3 varilden 11,3 milyon varile, Irak'ın üretim miktarının günlük ortalama 4,4 varilden 4,7 milyon varile ve İran'ın üretiminin günlük ortalama 3,4 varilden 4 milyon varile yükseleceği öngörüldü.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar