ABD’de tüketici harcamalarında bir ilk

ABD kişisel harcamaları Aralık ayında iki yıl içinde ilk kez yavaşlayarak, 2018 sonunda zayıf bir tüketiciyi yansıttı. Ocak ayında kişisel gelir de düşüş yaşadı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ticaret Bakanlığı’nın söylediğine göre, ABD ekonomisinin üçte ikisine tekabül eden tüketici harcaması 2016 Eylül ayından bu yana ilk düşüşünü yaşayarak, geçen ay %0,5 geriledi.


Ekonomistlerin öngörüsü, %0,2 düşüş göstermesi yönünde olmuştu.


Verilerin yayınlanması, hükümet kapanışı nedeniyle gecikti ve perakende satışların dokuz yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösteren verilerin ardından gerçekleşti.


Kişisel gelir verileri Ocak ayı için olsa da, yılın ilk kişisel harcama ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) okumaları gecikti ve Cuma günkü okumalar Aralık ayını yansıttı.


Rapor ayrıca, kişisel gelirin Ocak ayında %0,1 düşüşle yaklaşık üç yılın ilk kaybını yaşadığını gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın VMWare ve çiftçilere yapılan sübvansiyonlar dâhil, özel ödemelerde yaşanan artışa bağladığı Aralık ayında, %1,0 artış göstermişti.



Fed’in enflasyon ölçümü olarak tercih ettiği, gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek PCE fiyat endeksi, beklentilere paralel olarak Aralık ayında %1,9 yükseldi. Fed enflasyonu genel olarak %2 yakınında tutmaya çalışıyor.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar