Adım adım 120 bin

Türkiye’nin kredi risk primi 181’i test ederek 2015’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Borsa ise TL bazında yeni bir rekor kırarak 107,749 seviyesini test etti. Hedef 120.000 puan

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul yükselişini sürdürüyor. Türkiye’nin kredi risk priminin 181 seviyesine gerilemesi ve yabancı payının yüzde 65.60’lara çıkması borsada yeni zirvelerin test edilmesini sağladı. BIST 100 Endeksi 107.749 seviyesine kadar yükseldi.


Endeks dolar bazında ise kritik direnç seviyesi olan 30,215 seviyesinde. Yeni rekorlara rağmen BIST 100 dolar bazında zirvesinin yüzde 41 oranında altında bulunuyor. Endekste hedef direnç seviyesi 120.000. Borsada kâr satışları yaşanabilir ancak ana trend güçlü ve kâr satışlarına rağmen yükselişin devam ettiğini görebiliriz.


Yatırım kuruluşlarının son raporlarına baktığımızda Merkez Bankası’nın sıkı duruş politikasını uzun süre devam ettireceğini ve bunun da TL’ye yarıyacağı değerlendirmelerinin yer aldığını görüyoruz. 17-18 Temmuz tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirilen ziyaretin ardından bir rapor yayınlayan Morgan Stanley, para politikasının beklenenden uzun süre sıkı kalacağını ve lirayı desteklemeye devam edeceğini öngördü. Morgan Stanley, yıl sonu için dolar/TL tahminini 3.6 seviyesinde, euro/TL için tahminini de 4.32 seviyesinde koruduğunu açıkladı.


Öte yandan kurum Türkiye’nin FED ve ECB politikalarına karşı kırılgan olmaya devam edeceğini öngörüyor. JPMorgan ise Türkiye temasları sonrasındaki izlenimlerini paylaştığı değerlendirmede TCMB’nin enflasyon konusunda ihtiyatlı olduğunu kaydetti. Kurum, bankanın kredibilitesini onarmak ve enflasyon hedefi doğrultusunda para politikasında sıkı duruşu korumasını beklediklerini vurguladı. Ayrıca uzun dönemli politik ve ekonomik görünümde endişeler olmakla birlikte yerel yatırımcıların kısa vadede daha pozitif olduğu belirtildi. Yabancı yatırım kuruluşlarının 15 Temmuz sonrasında olumsuza dönen raporları yeniden olumlu değerlendirmeler içermeye başladı. Şirketlerin kârlılıklarını artırmaları, döviz kurlarında volatilitenin azalması ve düşüş eğilimine girmesi, petrol fiyatlarının seyri elbette kurumların değerlendirmelerinde öne çıkmakta. Ancak asıl önemli olan siyasi risk olarak önümüzdeki döneme ilişkin bir belirsizliğin olmaması. 


Almanya gerginliği


Türkiye ile Almanya arasında artan tansiyon kısa sürede fiyat hareketlerine de yansıdı. Hafta içerisinde 107.749 seviyesine kadar yükselen endeks, 106,842 seviyesine kadar geriledi. Etki şimdilik sınırlı. Endeks haftayı yüzde 1.59 oranında artıda tamamlamayı başardı. Geçtiğimiz hafta Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın vatandaşlarını Türkiye’ye seyahat ve yatırım konusunda uyarması, Alman basınında Türkiye’nin Daimler ve BASF gibi köklü Alman şirketlere yönelik soruşturma yürüttüğüne yönelik iddialar ortaya atılması moralleri bozdu.


Böylesi durumlarda çok daha fazla spekülasyon yapılmakta, buna göre yatırım yapanlar ise zarar etmekte. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’nin saati hukukun üstünlüğünden yana döndürmesini istiyoruz” açıklamaları, hukuki güvencenin olmadığı bir ülkeye kimseye yatırım tavsiyesi veremeyeceklerini söylemesi ve Alman ihracat kredi garantilerinin gözden geçirileceğini belirtmesi gerilim yarattı.


Almanya Türkiye için oldukça önemli bir ticaret ortağı. Almanya 2016’da 14 milyar dolar ile en büyük ihracat pazarımız konumunda bulunuyor. Bu ihracatın yüzde 9.8’ine tekabül ediyor. İthalat cephesinde ise Almanya 21.5 milyar dolar ve yüzde 10.8’lik pay ile Çin’den sonra gelen en büyük ortağımız. Ülkeler arasındaki gerilimi azaltacak söylemler piyasalara da olumlu yansıyacaktır.


Fitch pas geçti


Piyasalar açısından önemli gündem maddelerinden biri de Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ile ilgili değerlendirmesiydi. Kurum, piyasalar kapandıktan sonra yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü değiştirmedi. Kurum değerlendirmesinde “Dış finansman kırılganlıklarından kaynaklanan stres negatif not gelişmesine yol açabilir”dedi. Fitch en son 27 Ocak 2016’da Türkiye’nin notunu BBB-(negatif)’ten BB+(durağan)’a almıştı. Piyasada beklentiler zaten görünümde ve notta değişim olmayacağı yönünde idi.


İş Yatırım’ın gelişmekte olan ülkelerdeki not değişimleri raporuna göre BB+(durağan) notuna sahip Macaristan’ın pozitif görünümünü geri kazanması yaklaşık 2.5 yıl, sonrasında kredi notunu geri kazanması ise 1 yıl almıştı. BB+ (durağan) nota sahip Brezilya yaklaşık 1 yıl sonra yatırım yapılabilir seviyeye geri dönerken Rusya’nın notunu geri kazanması 1,5 yıl sürdü.


Risk primi düştükçe para girişi sürer


Türkiye’nin risk primi 181 ile 2015 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu da TL varlıklara yönelimi ve yeni para girişini artırıyor. Dolar/TL kuruna baktığımızdaysa 3,5361 seviyesinde bulunuyor. Almanya gerginliği stres yaratsa da Türkiye’ye para girişinin devam etmesi ve Merkez Bankası’nın sıkı duruşu dolar/TL kurundaki hareketleri sınırlayabilir. Dolar/TL kurunda 3,52 kritik bir seviye altına kayılırsa düşüşün devam ettiğini görebiliriz. 3,52 aşağı doğru kırılmazsa bir kez daha 3,55-3,58 seviyesine doğru atak güçlenebilir. 


Satışlar büyümeye devam edecek


Şirket bilançolarda kurdaki düşüşten kaynaklı olarak yaşanan iyimser hava devam ediyor. HSBC, Türkiye’de banka dışı şirketlerin net gelirinin ikinci çeyrekte yüzde 42 oranında büyümesini bekliyor. HSBC analistleri, Türkiye’de banka harici şirketlerin ikinci çeyrek net gelirlerinde yüzde 42’lik bir büyüme öngörürken, altı bankanın karının ise yüzde 8 artış kaydedeceği tahmininde bulunuyor. Yılın ikinci çeyreğinde kur hareketleride yaşanan iyimserlik şirketlere ilişkin beklentileri güçlendirdi.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar