Albayrak: Enflasyonda 2019'da tek haneli rakamları göreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonda 2019'da tek haneli rakamları göreceklerini söyledi. Trabzon'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, öncü göstergelerin en kötüde kaldığını ve 2019'un ilk aylarındaki göstergelerin olumlu gittiğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Trabzon'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, öncü göstergelerin en kötüde kaldığını ve 2019'un ilk aylarındaki göstergelerin olumlu gittiğini açıkladı. 


Konuşmadan öne çıkanlar şöyle:



-Seçim sürecinde olmamıza rağmen para ve maliye politikalarından taviz vermedik ve öncü göstergelerin 2019'da güçlü toparlanmaya işaret etmesi bizlerin sıkı duruştan taviz vermediğimizi açıkça gösteriyor.

İthalatta dengelenme düşerken ihracatta büyüme devam ediyor, bu süreç cari açıkta beklediğimizden çok daha güçlü sonuçlar alacağımızı gösteriyor.


-Şubat sonu 17 milyar, Mart sonu -13'lere kadar gevşeyeceğimizi gösteriyor ve cari fazla sürecine giriyoruz.


-Özellikle Ocak ayındaki sanayi üretimindeki artış bunun en belirgin örneği.


-Ekim-Kasım-Aralık'ta Özel bankalarımız kaynaklı yaşanan daralma yaklaşık 70 milyar TL idi,Ocak-Şubat döneminde bu durum değişti ve görüyoruz. Şubat atındaki kredi piyasasındaki artış 43 milyar lira.

-Öncü göstergelerin tamamı ekonomideki güvende dayalı adımları net bir şekilde ortaya koyuyor.

-Temel unsur kısa-orta-uzun vadedeki adımları attık ve piyasa faizleri %40'lardan sadece 3 ay içinde %20''nin altına indi.


-Son 3 senede neredeyse 6 seçim oldu bundan sonra 4,5 sene seçim yok ve bu istikrar için çok önemli. Nisan'da başlayacak yeni politikaları hızla hayata geçireceğiz.


-Küresel piyasaların ülkemize bakışının pozitif arttığını göreceğiz.


-Kasıtlı yapılan ekonomiyi çökertme algısını araştırdık, yurt dışı ilişkili olduğunu gördük, sonuç; bu bir algı ve bunu söyleyenler iki kesim. Biri: karalama ile seçime giden kesim, ikincisi: Ağustos-Eylül-Ekim aylarında 6-7'lerden dolar alanların zararda olması ve krizin çıkmasını bekleyenler!Çok beklersiniz!!


-Bu yılın ilk çeyreğinde çok daha iyi bir performans görüyoruz. 2019'un ilk çeyreği çok daha iyi bir büyüme rakamı geliyor.


-Enflasyonla mücadelede sıfır taviz!Kısa sürede enflasyonu tek haneye indireceğiz. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayacağız.


-Attığımız adımlarla enflasyonu 2018'de hedefin altında kapattık. Gıda fiyatlarındaki spekülatif artışları da engelledik. Tanzim satışlarla fiyatlar yarı yarıya düştü.


-Şubat'ta enflasyon %20'nin altına indi ve 2019'da tek haneli rakamları göreceğiz ve yıl sonu hedefi olan %15'in çok altını göreceğiz.

Kategoriler Gündem
Yorumlar