Almanya, 1. çeyrekte yüzde 0,7 büyüdü

Almanya ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla piyasa beklentisinin hafif üzerine çıkarak yüzde 0,7 ve önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla da yüzde 1,6 büyüdü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Almanya'da bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,7 arttı. 


Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı öncü verilere göre, Almanya’da 2016 yılının ilk üç aylık diliminde mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH artışı, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 düzeyinde gerçekleşti. GSYH, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla ise yüzde 1,6 artış gösterdi.


Piyasalarda Almanya’da 1. çeyrek GSYH’nin önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 ve geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla da yüzde 1,5 artması bekleniyordu. Böylece Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya, piyasa beklentisinin hafif üzerinde bir büyüme performansı gösterdi. 


Ülkede çeyrek bazda kıyaslandığında, büyümeye pozitif katkılar çoğunlukla iç talepten geldi. Hanelerin ve kamunun nihai tüketim harcamaları yılın başında attı. Devam eden ılıman hava şartları nedeniyle inşaatın yanı sıra makine ve ekipmanları sektörlerindeki sabit sermaye oluşumu belirgin şekilde artış gösterdi. Ancak, geçici hesaplamalara göre ithalatın ihracattan daha fazla artması nedeniyle dış ticaretteki gelişmeler büyüme üzerinde hafif düşüş etkisi oluşturdu. 


Öte yandan, 2016 yılının ilk çeyreğindeki ekonomik büyüme performansı yurt içinde istihdam edilen 43,1 milyon kişiyle gerçekleşti. 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar