Almanya 4'üncü çeyrekte 0,4 büyüdü - 23 Şubat 2017

Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 büyüdü. Almanya ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ise yüzde 1,7 büyüdü Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 0,4...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Almanya ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ise yüzde 1,7 büyüdü


Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 0,4 yükseldi. Nihai GSYH verisi, daha önce açıklanan öncü veriyi teyit etti.


Çeyrek bazda ele alındığında, büyümede özellikle yurt içi talepten olumlu katkılar geldi. Kamu nihai tüketim harcamaları yüzde 0,8 ve hane halkı tüketim harcamaları da yüzde 0,3 yükseldi. Sermaye oluşumu için de olumlu bir gelişme gözlemlendi.


Geçici hesaplamalara göre, çeyrek bazda arındırılmış ithalattaki yüzde 3,1’lik artışın ihracattaki yüzde 1,8’lik artışa kıyasla belirgin bir şekilde daha fazla yükselmesinden dolayı dış ticaretin gelişimi büyümeyi aşağı yönde etkiledi. Bir bütün olarak mal ve hizmet ihracatının ve ithalatının dengesi, aritmetik anlamda GSYH büyümesinde 0,4 yüzde puanlık olumsuz etki yaptı.


Yıllık bazda ise geçen yılın son çeyreğinde düzeltilmemiş GSYH artışı yüzde 1,2 olurken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH ise yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşerek, öncü verileri doğruladı.


Ayrıca, yıllık bazda ele alındığında da 2016 yılının dördüncü çeyreğinde iç talep büyümeye önemli oranda katkıda bulundu. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 1,5 ve kamu nihai tüketim harcamaları da yüzde 3,2 artış kaydetti.


Dış ticaretteki gelişmeler, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla da büyümeyi aşağı yönde etkiledi. Düzeltilmiş mal ve hizmet ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,3 arttı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 4,5'le daha büyük bir artış kaydetti. Sonuç olarak, ihracat ve ithalat dengesi, aritmetik anlamda, yıllık bazdaki GSYH büyümesinde 0,2 yüzde puanlık etki yaptı.


2016 yılının dördüncü çeyreğinde kaydedilen ekonomik performans, istihdamdaki 43,7 milyon kişiyle gerçekleşti. 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar