Asya Altyapı Yatırım Bankası Anlaşmasında imzalar tamam

100 milyar dolar sermaye ile kurulması planlanan Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) için ilk imzalar Çin'in başkenti Pekin'de atıldı. Şinhua ajansının haberinde, imza törenine AAYB'nin kurucu üyesi 57 ülkenin temsilcilerinin katıldığı ve kurucu üye ülkeler arasında anlaşmaya ilişkin ilk resmi imzayı Avustralya'nın attığı belirtildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Şinhua ajansının haberinde, imza törenine AAYB'nin kurucu üyesi 57 ülkenin temsilcilerinin katıldığı ve kurucu üye ülkeler arasında anlaşmaya ilişkin ilk resmi imzayı Avustralya'nın attığı belirtildi.


İmzalanan 60 maddelik AAYB Anlaşması metninde, AAYB'nin üyelik koşulları, işleyişi, idari yapısı, genel merkezi ve mali paylara ilişkin açıklamaların yer aldığı ifade edilirken, düzenlenen imza töreninde kurucu üye ülkelerden 50'sinin resmi imzayı attığı bildirildi.


Anlaşmanın yıl sonuna kadar imzayı atan kurucu üyelerin ülkelerinde resmi olarak onaylanarak yeterli onayın alınması durumunda AAYB'nin resmen kurulacağı ve genel merkezinin Pekin'de olacağı kaydedildi.


Diğer yandan, bugünkü imza töreninde anlaşmayı imzalamayan ülkelerin de yıl sonuna kadar gerekli işlemlerini tamamlaması gerektiği belirtildi.


Çin'in öncülüğünde kurulacak AAYB'nin oy imtiyazlı hisse senedi çerçevesinde şu anki en büyük hissedarı yüzde 26,06 ile Çin olurken, sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 5,92 pay ile Hindistan ve Rusya'nın Çin'den sonra diğer büyük hissedar ülkeler olduğu açıklandı.


Toplam sermayesi 100 milyar dolar olması ve 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması beklenen AAYB'nin, Türkiye'nin de içinde olduğu 57 kurucu üye ülkesi bulunurken, bu ülkelerden 20'si Asya dışındaki ülkelerden oluşuyor.


Dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD ve Japonya, AAYB'ye üyelik başvurusu yapmazken, Tayvan ve Kuzey Kore'nin ise üyelik başvuruları reddedilmişti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar