Avro Bölgesi'nde ekonomik faaliyet yıla güçlü başladı

Avro Bölgesi'nde ocak ayı nihai bileşik PMI, 58,8 puanla Haziran 2006'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı... Avro Bölgesi'nde nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), yılın ilk ayında 58,8 puana çıkarak, Haziran 2006'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avro Bölgesi'nde nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), yılın ilk ayında 58,8 puana çıkarak, Haziran 2006'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.


Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, Avro Bölgesi bileşik PMI aralık ayında 58,1 iken ocak ayında 58,8 puana yükseldi. Ocak ayı PMI verisi, daha önceki bildirimde açıklanan 58,6 seviyesinden revize edildi.


Avro Bölgesi’nde ocak ayı nihai hizmet sektörü PMI ise 56,7 puandan 58 puana yükseldi.


Piyasaların ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yakından takip ettiği veriler, bölge ekonomisinin Almanya, Fransa, İrlanda, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin öncülüğünde yeni yıla güçlü girdiğine işaret etti.


Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya'da, ocak ayı nihai bileşik PMI 58,9 puandan 59 puana ve hizmet sektörü PMI da 55,8 puandan 57,3 puana yükseldi.


IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, ocak ayı nihai PMI verisinin, daha önce açıklanan öncü tahminlerden daha yüksek bir seviyede geldiğini ve Haziran 2006'dan beri en güçlü aylık genişlemesini kaydettiğini dile getirdi.


PMI verisinin güçlü bir büyümeye işaret ettiğini belirten Williamson, ”Eğer bu seviye şubat ve mart ayları boyunca devam ederse, PMI, Avro Bölgesi'nde ilk çeyrek GSYH'nin çeyrek bazda yaklaşık yüzde 1 artacağını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Avro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar