Avrupa'da fiyatlar 5 yıl sonra ilk defa düşebilir

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan tüketici fiyatları öncesinde beklenti, beş yıldan uzun bir süre sonra ilk defa düşüş yaşanacağı yönünde.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan Aralık ayı tüketici fiyat endeksi öncesinde beklenti, endeksin beş yıldan uzun bir süre sonra ilk defa gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) enflasyonu canlandırmak adına ek teşviklere iteceği yönünde. 


Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, fiyatlar Aralık'ta yüzde 0.1 gerileyerek Ekim 2009'dan bu yana ilk düşüşü kaydedebilir. 


AMB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon riskini tamamen yok sayamayacaklarını söylerken, yetkililer düşen fiyatlar ve hanehalkı harcamalarının ötelenmesi şeklindeki deflasyon döngüsünü engelleme çabaları doğrultusunda hükümet tahvili alımlarını içeren planlar üzerinde çalışıyor. Politika yapıcılar yarın bir araya gelerek 22 Ocak'taki toplantıda duyurulabilecek olan parasal genişleme (QE) programına yönelik seçenekleri görüşebilir. 


Londra'da bulunan BNP Paribas Avrupa ekonomisti Evelyn Herrmann, "Enflasyon Ocak ayında dahi düşecek ve yılın tamamında oldukça düşük seyredecek gibi görünüyor. AMB'nin devlet tahvili alımlarını da içeren geniş çaplı varlık alım programı duyuracağı beklentisindeyiz" yorumunu yaptı. 


Euro Bölgesi'nde durgun ekonomi ve düşen petrol fiyatları, enflasyonu düşürüyor. Tüketici fiyatları İspanya ve Yunanistan'da yıllık bazda gerilerken, dün açıklanan Almanya enflasyon rakamlarında ise 2009'dan bu yana en zayıf düzey yüzde 0.1 artış görüldü.



Kaynak: Bloomberg HT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar