Biofarma Türkiye'ye geliyor

İlaç sektörüne Asyalı firmaların ilgisi artıyor. Rus ve Japon şirketlerden sonra 117 yıllık Ukraynalı Biofarma da Türkiye'ye gelme kararı aldı... Yabancı firmaların son dönemde en gözde sektörü olan ilaca Ukrayna'dan bir firma daha geliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yabancı firmaların son dönemde en gözde sektörü olan ilaca Ukrayna'dan bir firma daha geliyor. Ukrayna'nın en eski şirketlerinden olan Biofarma, Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Kiev merkezli Biofarma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Konstiantyn Yefymenko, bu yıl 3 farklı pazara girmek istediklerini söyledi. Yefymenko, "Türkiye, Çin ve Polonya pazarlarını araştırıyoruz. Bu ülkeler yeni gelişimimizi sağlayacağımız ülkeler olacak" dedi. Kiev'de 40 milyon dolarlık yatırımla kurulan yeni araştırma merkezinin açılışında konuşan Yefymenko Türkiye, Polonya ve Çin pazarı için 2015'te 30 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını belirtti. 


JAPONLAR DAHA İLGİLİ 


Son dönemde satın almaların yoğun yaşandığı Türk ilaç sektöründe özellikle Asyalı firmaların ağırlığı artıyor. Bunlar arasında en fazla öne çıkan ise Japonlar. Japonya'nın küresel ilaç şirketi Takeda Pharmaceuticals Türkiye'de büyüme planı açıklarken, sektörünün en büyük firmalarından Otsuka ise Abdi İbrahim ile işbirliği kararı aldı. 40 bin çalışanı bulunan Otsuka ve Abdi İbrahim, geçtiğimiz dönemde yüzde 50'şer hisse yapısıyla Abdi İbrahim Otsuka Pharmaceutical adlı bir firma kurdu. 


RUSLAR TESİS KURACAK 


1.5 milyar dolarlık cirosuyla Rusya'nın en büyük ilaç üreticilerinden R-Pharm ise Türkiye'ye 100 milyon liralık bir bütçe ayırdığını açıklamıştı. TRPharm adıyla İstanbul merkezli bir firma kuran Rus şirket, ilaç araştırma ve geliştirme evrelerinin klinik öncesi ve klinik aşaması olan fazlarının araştırma faaliyetlerini Türkiye'de yürütecek. 


1898'DE KURULDU


Biofarma, Kiev'deki Saint Vladimir Üniversitesi'nde görevli doktorların ortak girişimiyle kuruldu. 1898'de ilk olarak kolera, tifo gibi hastalıklara yönelik ilaçlar üretildi. Bugün 1.000'e yakın çalışanı bulunan şirket, eski Sovyet ülkelerinde halen güçlü.




Kaynak: Sabah

Yorumlar