BIST 100 ve şirket haberleri - 17 Ekim 2016

Endekste sıkışık seyir içerisinde yatay görünümün sürdürdüğünü izliyoruz. Moody’s’in not indirimi ile 76200 seviyesinden destek alan BİST 100 endeksi bu seviye üzerindeki seyrini koruyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Global endekslerde geçtiğimiz hafta petrol fiyatının yükselişiyle hız kazanan alımlarda yaşanan yavaşlamanın sürdüğünü izliyoruz. Bu durum global endekslerin bizi desteklemesine engel olurken gelişen ülke endekslerinde ise rüzgarın bizden yana estiğinden bahsetmek güç. Kur, geçtiğimiz hafta 3.1130 seviyesini test etmesinin ardından şimdilik 3.10 direncinin altındaki seyrini sürdürüyor. Buna karşın dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta kurun yeni zirvesine rağmen endeksin 76200 seviyesindeki inatçı tutunması. Bu hafta takip edeceğimiz yoğun bir veri takvimi bulunuyor. Yarın ABD cephesinde enflasyon rakamları önemli olacak. Diğer yandan 20 Ekim Perşembe günü hem Avrupa Merkez Bankası hem de içeride TCMB’nin para politikası toplantısında alınacak kararlar izlenecek. Bu noktada, iç dinamikleri göz önünde bulunduran bir Merkez Bankası karşımıza çıkar ve faizlerde herhangi bir değişiklik yapmaz ise kurda aşağı yönlü seyirler endekste ise kura bağlı olarak 78000 seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. Buna karşın beklentimiz olan 25 baz puanlık indirimlerine devam etmesi kurun yükselişine sınırlı katkıda bulunması beklenebilir. Şunu da belirtmekte fayda var, Merkez Bankasının sadeleştirme adı altında sürdürdüğü faiz indirimlerinin bu ay da devam edeceği beklentisi fiyatlara yansımış olabilir. 



BIST 100 Endeksi 


Endeksi 76100-83000 yatay bandı içerisinde izlemeye devam ediyoruz. Bu aralıkta dalgalanma sürüyor. Endekste 76100 seviyelerine yakın noktalardan tepki yükselişleri gözlenirken, 78300 seviyesine yakın noktalarda kar satışları dikkat çekiyor. 



Dirençler: 78300 – 79300-80800

Destekler: 76100-75000-74000



BIST 30 Endeksi ve VIOP 


BİST 30 endeksinde de 100 endekse paralel olarak 93200-96300 arasında yatay seyir korunuyor. Bu aralıkta alt banda geldikçe tepki yükselişleri, üst banda yaklaştıkça kar satışları şimdilik sürüyor. VIOP endeks kontratında ise, halen mevcut uzun pozisyonlar varsa 93200 endeks seviyesi stop loss olarak izlenebilir. Kısa pozisyon için spot endekste 96300 seviyesine yakın noktalar izlenebilir. 



Dirençler Bist-30: 96300-97600-98800

Destekler Bist-30: 93200-91800-88200


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem açıklamalarında, 15 Temmuz tarihinden sonra Merkez Bankasının çok güçlü durduğunu belirtti. Kredi kuruluşlarına bağlı olarak bir finans krizi yaşamalarının mümkün olmadığına değindi. 



ABD

Fed Başkanı Janet Yellen konuşmasında, sıkı istihdam politikasının ekonomiyi iyileştirebileceğini ve enflasyonla istihdam arasındaki ilişkinin zayıf olduğuna değindi. 



Boston Fed Başkanı E.Rosengren, ileride yaşanılacak potansiyel dengesizliklerin Fed'i arzu ettiğinden daha hızlı faiz artırımına götürebileceğini belirtti. ABD'nin ekonomisinin ısınmış bir işgücü piyasasına doğru ilerlediğini belirtti.


 

Boston Fed Başkanı Rosengren açıklamalarında, Fed’in tahminlerden daha hızlı bir şekilde faiz artırıma gitme durumunda kalabileceğini belirtti. Aynı zamanda, Fed’in faiz artırımı için çok fazla beklemesinin faizlerde daha sert artış yapmasını gerektirebileceğini de ifadelerinde yer verdi. 



ABD’de işletme stokları Ağustos ayında beklentilerin üzerinde %0.2 olarak açıklandı. 



ABD’de Michigan tüketici güven endeksi Ekim ayında beklentilerin altında 87.9 olarak gerçekleşti. 

ABD’de Eylül ayına yönelik açıklanan perakende satışlar beklentiler çerçevesinde %0.6 olarak açıklanırken, bir önceki ayın verisi -%0.3’den -%0.2’ye revize edildi. Aynı dönemde, çekirdek perakende satışlar %0.5 olarak açıklanırken, bir önceki ayın rakamı -%0.1’den -%0.2’ye revize edildi. 


Avrupa

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney konuşmasında, Bankanın amacının döviz kurunu hedef almak olmadığını, enflasyonu hedef aldıklarını belirtti. Ancak Sterlinin şu anki seviyelerine kayıtsız oldukları anlamına gelmediklerini belirtti. Para politikasını yönlendirmek için Sterlindeki seviyelerin önemli olduğuna değindi.



Petrol

14 Ekim bitimli haftada ABD Baker Hughes sondaj kule sayısı 428’den 432 seviyesine yükseldi. 


Japonya 


Japonya'da Ağustos ayına ait sanayi üretimi verisi aylık bazda %1.3 oranında bir artış kaydetti. Yıllık bazda ise %4.5 oranında bir artış gerçekleştirdi. 


Ağustos ayına ait kapasite kullanım oranı bir önceki ayın üzerinde gelerek aylık bazda %2.6 oranında bir artış yaşadı. 


Şirket Haberleri 

DATAGATE BİLGİSAYAR / DGATE -

Şirket ile ilgili olarak 13,82- 13,85 fiyat aralığından 4.000 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiş olup, bu işlemlerle birlikte Şirket sermayesindeki paylar %0,15'e ulaşmıştır.

ULUSOY UN / ULUUN -

Şirket, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından açılan "Uzun Süreli Hububat Depoları Kiralanması" ihalesine vermiş olduğu teklif neticesinde toplam 1 milyon ton hububat depoları kiralanması ihalesinin 60.000 tonluk Yozgat/Sorgun kısmı şirket uhdesinde kaldığını bildirdi.



PETKİM PETROKİMYA / PETKM -

Şirket, grup Şirketlerinden STAR Rafineri A.Ş'de dolaylı olarak %7-9 aralığında bir paya sahip olacak şekilde, hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji A.Ş.'den %12-14 civarında Rafineri Holding A.Ş. payı alınması için yapılan görüşmeler olumlu bir şekilde devam ettiğini bildirdi.



KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. / KOZAL –

Şirket, 2013-2016 hesap dönemleriyle ilgili olarak vergi inceleme rapor sonuçlarına göre 116.847.401 TL vergi aslı ile birlikte 781.600.292 TL vergi ziyaı cezası kesildiğini ve toplam 898.447.693 TL vergi cezası tebliğ edildiğini duyurdu. Yapılan başvuru sonucunda şirket 65.000.000TL ile 85.000.000 TL arasında vergi cezası ödenmesinin tahmin edildiğini ve ödenecek vergi cezasının kesinleştiğinde Kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceğini bildirdi. 



ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ETILR –

Şirket, donuk patates temini için DOĞA TOHUMCULUK GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. firması ile Ürün tedarik anlaşması imzaladığını bildirdi. 



TÜRKİYE ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI A.Ş. / SISE –

Şirket, 14 Ekim 2016 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında bağlı ortaklığı olan Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş.'nin, tüzel kişiliği bünyesindeki Mersin Fabrikası'nın 14 Kasım 2016 tarihi itibarıyla faaliyetlerine son verileceğini duyurdu.  



BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLULULAR MENSUCAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş. / BRKO –

Şirket, geçerlilik süresi dolmuş bulunan 100.000.000.-TL'lık kayıtlı sermaye tavanını 250.000.000.-TL olarak belirleyerek, izin işlemleri için ilk olarak SPK’ya ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvuracaklarına ve izinlerin alınmasından sonra Genel Kurulun onayına sunulmasına ve onay sonucunda tescil ve ilan edilmesine oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi. 



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar