BIST 100 ve şirket haberleri - 20 Haziran 2017

BIST 100 endeksinde ihtiyacımız olan tepki geldi. Endeks 98000 seviyesindeki 22-günlük ortalamasından tepki gösterdi ve tekrar yükselen kanalın içerisine girmiş durumda. Ancak bu kanal içerisinde hareketini koruması için yükselişlerini art arda sürdürmesi gerekiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi, dünkü tepkisiyle birlikte yükselen kanalının içerisine yeniden girmiş bulunuyor. Yükseliş trendinin halen korunduğunu söyleyebiliriz. ABD piyasalarındaki rallinin devam ediyor olması global iklimi olumlu etkileyecektir. Dün Banka hisselerindeki yükselişle birlikte Banka endeksi 170.000 direncinin üzerine yükseldi. Banka endeksindeki bu sinyal önemli ve orada yükseliş sürerse BIST 100 endeksi 100000 seviyesini rahatça geçebilir. Bugün için içeride önemli bir haber akışı bulunmuyor. Fitch’in büyüme beklentisini %4.7 seviyesine revize etmesi küresel sermaye ve borsa için olumlu bir mesaj niteliğinde. Endeksteki yükselişin devamını bekliyoruz. 



BIST 100 Endeksi 


BIST 100 Endeksinde ihtiyacımız olan tepki geldi. Endeks 98000 seviyesindeki 22-günlük ortalamasından tepki gösterdi ve tekrar yükselen kanalın içerisine girmiş durumda. Ancak bu kanal içerisinde hareketini koruması için yükselişlerini art arda sürdürmesi gerekiyor.  Bunu göreceğiz. Bu olmaz ise endeksteki yükseliş daha yumuşak bir açı ile devam edebilir. Kanal çizgisi bugün için 98850 seviyesinden geçiyor. Başka deyişle kanal hareketi korunması için endeksin 98850 seviyesi üzerine yükselmesi ve hatta bu seviyeden yukarı yönlü uzaklaşması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak endekste teknik olarak halen olumlu görünüm devam ediyor. 98000 seviyesindeki 22-günlük ortalamanın üzerinde kaldığı sürece sorun yok denilebilir. 



Dirençler: 100000 / 102000 / 106000 (3 sent direnci) 

Destekler: 98850/ 98000 (22g hao) / 97000 



BIST 30 Endeksi ve VIOP


BIST 30 endeksi 120300 seviyesindeki 22-günlük ortalamasından tepki gösterdi. Bu tamda ihtiyacımız olan bir tepkiydi denilebilir. 121700 seviyesinden geçen kanal çizgisi şimdilik direnç görevi görüyor. Endeksin yükseliş kanalının içerisine yeniden girmesi için bu seviyenin üzerine çıkması ve yukarı yönde uzaklaşması gerekli. Bu art arda hızlı yükselişler gerektiren bir durum. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz. Ancak 120300 seviyesindeki ortalama üzerinde seyir devam ettiği sürece yukarı yönlü eğilim devam edecek görünüyor. VIOP Endeks kontratında uzun pozisyonlar 120300 endeks seviyesi stop loss alınarak korunabilir. Kısa pozisyonlar için endeksin 120300 seviyesini aşağı yönlü kırmasını beklemek daha sağlıklı görünüyor.


 

Dirençler Bist-30:  121700 / 122000 / 123300 / 123300 (3.46 sent)  

Destekler Bist-30: 120300 (22g hao) / 119000 / 117000


Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye 

TCMB, geçen yılın 4. Çeyreğine ilişkin “Finansal Hesaplar Raporu”nu yayınladı. Rapora göre, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 9 trilyon 286 milyar TL, yükümlülükleri ise 10 trilyon 483 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Böylece finansal varlık ve yükümlülüklerin farkından oluşan net finansal değer 1 trilyon 197 milyar TL düzeyine ulaştı. Genel ekonomi, net borçlu pozisyonunu sürdürdü. 

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'ye dair ekonomik büyüme oranlarının da yukarı yönlü revize edildiğini duyurdu. Buna göre, geçen yıl yüzde 2,9 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin, bu sene yüzde 4,7, gelecek yıl yüzde 4,1 büyümesinin tahmin edildiği belirtildi. Fitch Ratings, daha önce, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek seneye dair büyüme oranı beklentilerinin sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 1,3 olduğunu bildirmişti.



Rus şirketi Rosatom ve CKK arasında Akkuyu Nükleer İş Birliği Anlaşması İmzalandı. Böylece projenin yüzde 49’su Türk şirketlerinin oldu. 2010 yılında imzalanan hükümetler arası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye’de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. şirketinin hisselerinin yüzde 49’unu satın alacak.



ABD

New York Fed Başkanı W.Dudley, yapmış olduğu açıklamalar da işsizlik ve enflasyon oranının iyi seviyelerde bulunduğu fakat ücretlerin toparlanması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca ücretlerin gelecek yıl ya da gelecek iki yıl içerisinde %3 artış elde etmeyi beklediklerini belirtti. Dudley, ABD ekonomisinin genişleme konusunda uzun bir yol katettiğini ve bu konuda güveninin tam olduğuna açıklamalarında yer verdi.



Avrupa

İngiltere’de Brexit müzakereleri başladı. AB Komisyonunun Başmüzakerecisi Michel Barnier açıklamalarında, İngiltere'nin kurallara uygun şekilde AB'den ayrılmasının müzakerelerini başlattıklarını, müzakerelerin olumlu bir havada geçmesini dilediklerini ve Brexit'in yol açtığı belirsizliklerin giderilmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti. Brexit Bakanı David Davis ise açıklamalarında, müzakerelerin zaman zaman zorlu olacağını ancak tüm vatandaşların çıkarına bir sonuç oluşması için yoğun çaba sarf edeceklerini vurguladı. Hem kendileri hem de Avrupalı müttefiklerin geleceği için güçlü ve özel bir ortaklık inşa edeceklerini de açıklamalarında yer verdi. 



Katar

Katar Dışişleri Başkanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman al-Thani yapmış olduğu açıklamasında, kendilerine yönelik yaptırımların kaldırılmadan Körfez ülkeleriyle masaya oturmayacaklarını belirtti. Ayrıca, kriz devam ettiği müddetçe Katar'ın Türkiye, Kuveyt ve Umman'a güveneceğini ve İran'ın hava ulaşımını kolaylaştırdığını da açıklamalarında yer verdi.  



Çin 

MSCI, Çarşamba günü Hong Kong saatiyle 04:30'da Çin'in hisse senetlerinin endekslere dahil edilip edilmediğini açıklayacak. Daha önceki çabalar, Döviz çevirme sınırları ve işlemlerin aşırı durdurulmasına yönelik endişelerin etkisiyle iflas etmişti.


Şirket Haberleri


ANADOLU CAM / ANACM - Şirketimizin oy hakkı veren paylarının %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklıkları Anadolu Cam Yenişehir Sanayi A.Ş. ve Anadolu Cam Eskişehir Sanayi A.Ş.'nin kolaylaştırılmış birleşme yöntemiyle devralınmasına yönelik herhangi bir sermaye artışı söz konusu olmayacağını ve Şirket tarafından ilan edilecek duyuru metninin onaylanması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulduğunu bildirdi.



ULUSOY UN / ULUUN - Şirket, Birleşmiş Milletler World Food Programme(WFP) tarafından açılan Buğday Unu ihalesine 13.06.2017 tarihinde vermiş olduğu teklif kapsamında şirketin uhdesinde kalan miktar 10.08.2017 tarihine kadar Suriye'ye ve 31.07.2017 tarihine kadar Irak'a teslim edileceğini bildirdi.



ÇELEBİ / CLEBI -  Şirket, Hindistan'ın Yeni Delhi şehrinde mukim, %74 oranında iştiraki bulunan bağlı ortaklığı Celebi Ground Handling Delhi Private Limited'in sermayesinde %26'lık payı bulunan Salwan Leasing and Finance Pvt.Ltd.'den bu payların %25,9'luk kısmını 134.444.310 Hint Rupisi bedelle devir aldığını bildirdi.



TRANSTÜRK HOLDİNG / TRNSK - Şirket,kayıtlı sermaye tavanının sağlanması ve esas sözleşme tadili için İlgili başvurusu SPK tarafından 15/06/2017 tarihinde onaylandığını bildirdi. 



SANKO PAZARLAMA / SANKO - Sanko Pazarlama, yüzde 33,3 bedelsiz sermaye artırımı 15 Haziran'da SPK onayı aldı, şirket ihraç belgesini KAP'ta paylaştı. 60 milyon TL'lik sermaye 80 milyon TL'ye yükselecek.



KOZA ALTIN / KOZAL - Şirket Ovacık işletmesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 18.09.2009 tarihli ÇED Olumlu Kararı' nın İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini bildirdi.



TRABZONSPOR / TSPOR - Şirket ile profesyonel futbolcu Zeki Yavru arasındaki 01.06.2015 başlangıç, 31.05.2018 bitiş tarihli sözleşme karşılıklı olarak feshedilmiştir.



TÜRK TRAKTÖR / TTRAK - Şirket Genel Müdürü Marco Votta pğiyasada şirketin pazar payının %50'den fazla olduğunu ve 130'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.



DENGE YATIRIM HOLDİNG / DENGE – Şirket, pay geri alım işlemlerine ilişkin şirket sermayesindeki payı %12,00 olduğunu bildirdi.



YAPI KREDİ KORAY / YKGYO – Şirket ankara Projesi ile ilgili tüketici davasında mahkemenin iki hafta içerisinde isnaf yolu açık olmak üzere davayı şirket lehine reddettiğini açıkladı. 



GLOBAL YATIRIM HOLDİNG / GLYHO - Global Yatırım Holding yurtdışına ihraç edilmiş 30 Haziran'da vadesi dolacak 40.1 milyon dolar tutarındaki tahvilin vadesini 30 Haziran 2022'ye uzatıldığını açıkladı.Şirketin dün KAP'a yaptığı açıklamaya göre tahvil sahipleri ile yapılan toplantıda yılda yüzde 11 kupon faizi olan tahvilin faizinin yüzde 8'e indirilmesine de karar verildiği belirtildi.



DOĞUŞ OTOMOTİV / DOAS - Doğuş Otomotiv, KAP'a yaptığı açıklamada, yüzde 49 oranında paya sahip olduğu ve faaliyetleri durdurulmuş olan Meiller Doğuş Damper'de yeni bir gelişme bulunmadığını açıkladı.



METRO PETROL / MEPET - Metro Petrol, Gürcistan'da AVM satın alınması kararına Genel Kurul'da muhalefet eden ve ayrılma hakkı kullanmak isteyen hissedarlarına 2,958 TL'den ödeme yapacak.






İntegral Yatırım Menkul Değerler / BIST Günlük Bülteni



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar