Borsa günü yüzde 1,86 yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 1,86 yükselişle 78.698,17 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 1.439,58 puan artarken toplam işlem hacmi 5,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 3,83 ile "metal ana sanayi", en fazla değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 0,49 ile "kimya, petrol, plastik" oldu. Borsa İstanbul pay piyasaları, hafta başından bu yana devam eden...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 1.439,58 puan artarken toplam işlem hacmi 5,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 3,83 ile "metal ana sanayi", en fazla değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 0,49 ile "kimya, petrol, plastik" oldu.


Borsa İstanbul pay piyasaları, hafta başından bu yana devam eden güçlü alıcılı seyrini bugün de devam ettirdi. Geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından küresel piyasalarda artan risk iştahı ile dolar, diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki düşüşünü 4'üncü güne taşıdı. 


Özellikle gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı hızlı bir şekilde yükselişe geçmesiyle, dolar/TL bugün 2,92'nin altına kadar gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 10,89'a indi. 


Döviz kurları ve faizlerdeki düşüşten destek bulan BIST 100 endeksi, gün boyu pozitif bir seyir izleyerek gün içinde 12 Ağustos'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı. 


Analistler, yarın yurt içinde sanayi üretimi verilerinin, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararının takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 79.400 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, olası düşüşlerde ise 77.200 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.


AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artmasını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 artmasını öngörüyor.


Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artış göstermişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 azalmıştı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar