Borsa İstanbul'da neler değişecek?

Borsa İstanbul’da NASDAQ teknolojisi ile ilk işlem bugün yapılıyor. Yeni teknolojiyle tek seans uygulamasına geçecek olan Borsa İstanbul'da neler değişecek?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İki aşamada devreye alınacak BISTECH dönüşüm programında ilk faz için yapılacak uygulamalar ile ilgili olarak Borsa İstanbul bir duyuru yayınladı.


Borsa İstanbul’un BISTECH olarak adlandırdığı ‘Teknoloji ile Dönüşüm Programı’nın ilk fazı olan Pay Piyasası İşlem Sistemi, takas sistemiyle gözetim ve risk yönetim sistemleri gibi tüm çevresel sistemler, bugün devreye alındı. 


Borsa İstanbul, NASDAQ ile yaptığı işbirliği sonucunda hayata geçirdiği BISTECH projesi kapsamında, ilk fazda gerçekleştirilecek bazı uygulamalar ile ilgili olarak bir duyuru yayınlandı. Bugünden itibaren Borsa İstanbul’da tek seans uygulamasına geçiliyor. Öğlen 1 saat sürekli müzayede işlemlerine ara verilecek, bu arada da tek fiyattan emir toplama gerçekleştirilecek.


Borsa İstanbul’dan yapılan duyuruya göre; daha önceki uygulamada söz konusu olan birinci seans sonu bülteni gibi bir kavram olmayacak. Baz fiyat ve fiyat marjları gün başında bir kez hesaplanacak ve tüm gün boyunca geçerli olacak. 


Öte yandan, fiyat marjı seanslık yüzde 10 yerine, günlük yüzde 20 olarak uygulanacak.



Borsa İstanbul, BISTECH projesinin devreye alınması ile birlikte; seansın açılış, gün ortası tek fiyat ve kapanış ve tüm tek fiyat bölümlerinde emir toplama süresi boyunca denge fiyatı hesaplanarak yayımlanacağını açıklarken, daha önce 1. Seans sonunda üretilen marj, işlem defteri, açık ve tüm emirler defteri dosyalarının artık oluşturulmayacağını ifade etti.


Duyuruda, veri yayınının gün içinde kesintisiz devam edeceğini belirten Borsa İstanbul, gün ortasında 12.30 - 13.25 arasında tüm piyasa tek fiyat emir toplama aşamasında olacağından endeks ve fiyat değişiminin söz konusu olmayacağını açıkladı.


BISTECH

projesinin ilk fazının devreye alınmasıyla daha önceki uygulamada yapılan 2. Seans başındaki açılış bölümü olmayacak ve gün ortası tek fiyat uygulamasından sonra, seans saat 13.30’dan itibaren sürekli müzayede sistemiyle devam edecek. Öğlene kadar emir defterinde karşılanmadan kalan emirler öğle arası tek fiyat emir toplama esnasında değiştirilebilecek, iptal edilebilecek.


Duyuruda, birincil piyasa işlemleri kapsamında gerçekleştirilen halka arzlarda eşleştirmenin 12.10 yerine artık 12.40’ta yapılacağını belirten Borsa İstanbul, geçişin ilk fazı itibariyle bülten ve marj, işlem defteri, açık ve tüm emirler dosyaları gün sonunda saat 17.40’tan sonra oluşturulacağını da açıkladı.


Borsa İstanbul BISTECH projesinin devreye alındığı ilk faz ile birlikte piyasa ile ilgili haber ve yorumlarda belirtilen uygulama değişikliklerinin göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağını özellikle belirtti.



Yeni sistemde piyasa işleyişine ilişkin aşağıda yer alan değişikler 30.11.2015 tarihinden itibaren uygulamaya alınacaktır.   1. Tek seans uygulamasına geçilecektir.

2. 12:30 ile 13:30 arasında piyasada tek fiyat işlem yöntemi uygulanacaktır.

3. Günlük fiyat marj hesaplanmasında ağırlıklı ortalama fiyat yerine bir gün önceki kapanış fiyatı baz alınacaktır.

4. Günlük fiyat değişim sınırı paylar ve borsa yatırım fonları (BYF) için %20, rüçhan hakları ve ISKUR.E için %50, varant ve sertifikalar için serbest marj olacaktır. 

5. Fiyat gösteriminde virgülden sonra üç hane kullanılacaktır.

6. Fiyat adımı ve fiyat aralığı belirleme yöntemi değişecektir. Seans esnasında fiyat adımı fiyata bağlı olarak belirlenecektir. 

7. Varant ve sertifikalarda fiyat adımı her fiyat kademesinde 0,01 TL olarak uygulanacaktır.   Tablo-1: Yeni Sisteme geçişle birlikte paylarda ve rüçhan haklarında uygulanacak fiyat adımları       Fiyat Seviyesi (TL)  Fiyat Adımı (TL)   0,01 - 19,99                0,01   20,00 - 49,98              0,02   50,00 - 99,95              0,05   100,00 - üzeri              0,10        Tablo-2: Yeni Sisteme geçişle birlikte borsa yatırım fonu katılma belgelerinde uygulanacak fiyat adımları        Fiyat Seviyesi (TL)  Fiyat Adımı (TL)   0,01 - 49,99                 0,01   50,00 - 99,98               0,02   100,00 - 249,95          0,05   250,00 - üzeri               0,10 
8. Maksimum lot uygulamasına son verilirken, maksimum emir değeri uygulamasına devam edilecektir. Maksimum emir değeri başlangıçta 3 milyon TL olarak uygulanacaktır.

9. Pazar isimlerinde değişiklik yapılmıştır.

• Ulusal Pazar – Yıldız Pazar (Halka açık piyasa değeri 100 M TL’nin üstünde olan şirketler yada BIST100 kapsamındaki şirketler)

• 2.Ulusal Pazar – Ana Pazar (Halka açık piyasa değeri 100 M TL’nin altında olan şirketler) • Kurumsal Ürünler Pazarı - Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı (Yatırım ortaklıkları payları, varant, sertifika, yatırım fonu katılma payları)

• Gözaltı Pazarı – Yakın İzleme Pazarı (Mali yapısı bozulan ve bu amaçla takip edilen şirketler)

• Serbest İşlem Platformu - Piyasa Öncesi İşlem Platformu (Halka açık statüde olup, payları Borsada işlem görmeyen şirketlerin, SPK tarafından bu platformda işlem görmesine karar verilenlerin payları işlem görecektir.)

• Gelişen İşletmeler Pazarı (Halka açık piyasa değeri 25 M TL’nin altında olan şirketler. 25 M TL kriteri ilk defa halka arz edilen şirketler için geçerli olacaktır.)

• Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı (Halka arz olmadan sadece nitelikli yatırımcılara ihraç yapan şirketlerin paylarının sadece nitelikli yatırımcılar arasında işlem göreceği Pazar)

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar