Borsa İstanbul'dan bir imza daha

Borsa İstanbul, Antwerp Dünya Elmas Merkezi ve JTR Mücevher İhracatçıları Birliği’nin attığı imza Belçika’yla elmas ticaretini geliştirecek... Belcika-Mutabakat-Zapti-1Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, AWDC (Antwerp World Diamond Centre- Antwerp Dünya Elmas Merkezi) Başkanı Stephane Fischler ve JTR Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’in 27 Nisan tarihinde Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter De Crem’in huzurunda...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Belcika-Mutabakat-Zapti-1Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, AWDC (Antwerp World Diamond Centre- Antwerp Dünya Elmas Merkezi) Başkanı Stephane Fischler ve JTR Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’in 27 Nisan tarihinde Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter De Crem’in huzurunda imzaladıkları mutabakat zaptı, iki ülke arasındaki elmas ticaretini geliştirmeyi amaçlıyor. 


Dünyanın en önemli elmas merkezlerinden olan Belçika’nın Antwerp kentinde, elmas sektörü firmalarınca kurulan ve elmas ticaretinin Belçika’da geliştirilmesi için çalışmalar yapan AWDC’nin temsilcileri ile Antwerp Valisi Cathy Berx’ün de bulunduğu, Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter De Crem başkanlığındaki ticaret heyeti önemli bir iş birliği için İstanbul’a geldi. Borsa İstanbul, AWDC ve JTR Mücevher İhracatçıları Birliği arasında, Türkiye ile Belçika arasındaki elmas ticaretinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzalandı.


Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter De Crem’in huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde, mutabakat zaptını Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, AWDC Başkanı Stephane Fischler ile JTR Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner imzaladı. 


Belcika-Mutabakat-Zapti-327 Nisan’da Armaggan Art&Design Gallery’de gerçekleşen tören öncesinde konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç yaptığı değerlendirmelerde şunları dile getirdi: “2012 yılında Türkiye finans piyasalarında faaliyet gösteren üç borsanın, Borsa İstanbul çatısı altında birleşmesiyle, hem finans piyasalarımızın ve hem de bu piyasalarla ilişkili sektörlerin gelişmesi adına önemli bir adım atılmıştır. Daha önce İstanbul Altın Borsası kimliği ile faaliyet gösteren ve birleşme sonrası Borsamızda Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası olarak faaliyetlerine devam eden piyasamızda, kuyumculuk sektörünün en temel ham maddeleri olan altın, gümüş gibi kıymetli madenler ile elmas, yakut, zümrüt, inci gibi kıymetli taşlar piyasa kuralları çerçevesinde üyelerimiz tarafından alınıp satılabilmektedir. Ülkemiz, önemli yeri olan bu sektör açısından dünyada; altın mücevherat üretiminde 3’üncü, toplam fiziki altın talebinde 4’üncü, mücevherat tüketiminde 5’inci, Merkez Bankası rezervlerinde 11’inci, altın mücevher ihracatında 2’nci ve genel olarak sektörde 5’inci sırada yer aldı.”


Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter De Crem de Antwerp’te elmas ticaretinin 500 yıldan daha uzun bir geçmişi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünyadaki ham elmasın yüzde 84’ü, işlenmiş elmasın ise yüzde 50’si Antwerp’te ticarete konu oluyor. Geçen yıl toplam elmas ticareti 58 milyar dolara yükseldi. Günlük bazda 600 sevkiyat yapılıyor, bu da 260 milyon dolara denk geliyor.” 


İstanbul’un kıtalar arasında bir köprü olduğuna dikkat çeken De Crem, Türkiye’de yıllık yaklaşık 235 milyon dolarlık iç elmas tüketimi olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Türkiye yıllık 2,2 milyar dolarlık mücevher ihracatı yapıyor. Geçen yıl Türkiye'ye 20 milyon dolara eş değer olan 11 bin karattan biraz daha fazla işlenmiş elmas ihraç ettik. Bu mutabakat zaptı ile bunu artırmak istiyoruz.” 


AWDC Başkanı Stephane Fischler ise şöyle konuştu: “Biz 2020 yılı için bir yol haritası belirledik. Bu yol haritası, refahın artırılması anlamında Türkiye’nin 2023 vizyonuna benziyor. Dünyanın en büyük elmas ticareti olan Antwerp’te, karat, netlik, kesim ve renkten oluşan ve 4C olarak anılan elmas kriterlerine, ‘güveni’ de ekledik. Öyle bir altyapı inşa edeceğiz ki; hem sektör gelişecek hem de kriterleri 5C’ye taşıyacağız.”


Antwerp Valisi Cathy Berx ise Antwerp’in İstanbul’un ancak yarısı kadar olduğunu, buna karşın Belçika ekonomisinin önemli bir kısmını karşıladıklarını dile getirdi. Antwerp’in, Teksas’tan sonra dünyanın ikinci büyük petro-kimya bölgesi olduğunu dile getirerek, “Antwerp için uzun vadeli bir strateji planı hazırlandı. Bunun en önemli amaçlarından biri büyüme ve inovasyon, ikincisi ise güven sağlamak” dedi.


Etkinlikte bir konuşma yapan HRD Antwerp Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Michel Janssens, şunları söyledi: “Antwerp’in elmasla ilgili dünya çapındaki tecrübesine ‘derecelendirme’yi de ekleyeceğiz. Türkiye, Belçika’dan ulaşamadığımız pazarlara açılmamızı sağlayacak. Elmas ticaretini sadece Türkiye’de değil etrafında da geliştireceğiz.”


JTR Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Belçika'nın elmas ticareti konusunda, Türkiye'nin ise elmas montürü konusunda usta olduğunu, her iki ülkenin güçlerini birleştirmesi gerektiğini, bu birlik ve beraberliğin ise üçüncü ülkelere mücevher satışının önünü açacağına inandığını belirtti. Borsa kurmamızın, HRD’nin Türkiye’de şube açmış olmasının, üretim kapasitesi konusunda Çin ve Hindistan'dan sonra Türkiye'nin üçüncü sırada yer almasının ortaya çıkardığı olumlu gelişmelerin sonucu, İstanbul Fuarı’nın bu sene yabancı misafir sayısını artıran tek fuar olduğunu belirten Güner, bu olumlu gelişmelerin Türk mücevher sektörü adına geleceğe umutla bakmamızı sağladığını sözlerine ekledi.


Belçikalı ticaret heyetinin ziyareti esnasında uluslararası elmas sertifikaları veren derecelendirme kuruluşu HRD Antwerp Türkiye binasının resmi açılışı da yapıldı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar