Borsa rekora doymuyor

Küresel piyasalarda en bilinen deyişlerinden olan "mayısta sat ve git"e (Sell in may go away) karşın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mayıs ayının ilk 10 gününde rekor üzerine rekor kırıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalarda en bilinen deyişlerinden olan "mayısta sat ve git"e (Sell in may go away) karşın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mayıs ayının ilk 10 gününde rekor üzerine rekor kırıyor.


Küresel piyasaların tarihinde, bilanço fiyatlamalarının tamamlanması ve yaz tatilindeki durgunluk öncesinde yatırımcıların satış fırsatı olarak kullandığı mayıs ayı için uzun yıllardır "mayısta sat ve git" deyişi kullanılıyor. Gelişmiş ülke borsalarında özellikle 2008 krizinin ardından görülen diplerden başlayan yükseliş trendi, piyasalarda artan işlem hacimleri ve küreselleşmedeki artış nedeniyle son yıllarda etkisinin azaldığı görülen mayıs ayı satışlarının, Borsa İstanbul'da da şimdilik alımlarla karşılandığı görülüyor.


5 aylık yükseliş trendinin ardından bu ay piyasalardaki "mayısta sat ve git" algısıyla nedeniyle satış baskısının artabileceğinden endişe eden yatırımcılar, küresel piyasalarda artan risk iştahının da etkisiyle, mayıs ayının ilk 10 gününde BIST 100 endeksindeki rekorlarla sevindi. Endeks, mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 96.491,03 puana kadar taşırken, kapanış rekoru ise dün itibarıyla 96.194,20 puan oldu. Mayıs ayının ilk 10 gününde nisan ayı kapanışına göre yaklaşık yüzde 1,6 artan BIST 100 endeksi, 5 ayı aşan yükseliş trendinde ise yatırımcısına yaklaşık yüzde 30 kazandırdı.


"Endeks için hedef 100.000'ler"

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "BIST 100 endeksinde 97.000-97.700 bandı önemli bir bölge. Bu bandın üzerine kapanışların olması durumunda endeks için hedef 100.000'ler... " dedi.


Paksoy, "Mayısta sat ve git' algısı için piyasalar henüz bir bahane bulmadı ve işleme koymadı." ifadesini kullandı.


Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da, "BIST 100 endeksi tarihi, zirvelerinde olmasına karşın piyasa çarpanları hala tarihsel ortalamalarının ve emsallerinin oldukça gerisinde." değerlendirmesinde bulundu.




Kaynak: AA

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar