"Borsada açığa satışa sınırlama getirilsin"

Borsa İstanbul'da hisse senetleri hafta başından bu yana ortalama yüzde 13 değer kaybederken, analistler açığa satışlara sınırlama getirilmesinin baskıyı azaltabileceğini ifade ediyor. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrası özellikle banka hisseleri öncülüğünde sert bir şekilde düşüşe geçerken, satış baskılarının bugün de devam etmesi açığa satış işlemlerine sınırlama getirilmesi yönünde söylemlerin güçlenmesine neden oldu.


BIST 100 endeksi bu hafta, geçen haftaki kapanışına göre yüzde 13'ün üzerinde kaybettirirken, banka sektörü hisselerinin kaybı yüzde 16'ya yaklaştı. Açığa satış, yatırımcıların sahip olmadıkları hisse senetlerinde satış yapmalarına ve bu hisse senedi fiyatının düşüşünden getiri elde etmelerini sağlayan bir emir türü.


Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Türkiye'nin kahraman halkı, siyasi partileri ve basınının yek vücut olduğunu ve vatanın büyük bir saldırıdan kurtarıldığını belirterek, "Bu cüretkar girişimin ardından, devletimiz her türlü önlemi almış ve almaya devam etmektedir. Alınan bu önlemlerin hepsi, ülkemiz menfaatleri ve normalleşmenin sağlanması adınadır. Ekonomi tarafında da gerekli tedbirler hızla alınmaktadır. Borsa İstanbul tarafında bu süreçte dalgalanmaların ve piyasa bozucu işlemlerin olmaması adına tedbir amaçlı geçici bir süreliğine açığa satış işlemlerinin askıya alınması, ülkemiz ve halkımızın menfaatleri açısından fayda sağlar kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı. 


Dünyada da olağanüstü süreçlerde açığa satış işlemlerinin bir süreliğine askıya alındığını ve faydalarının görüldüğünü aktaran Ünver, 2008 yılında global ekonomik kriz sürecinin en hararetli dönemlerinde bazı Avrupa ülkelerinde açığa satış işlemlerinin yasaklandığını hatırlatarak, gerek ülke menfaati gerekse tasarruf sahiplerinin menfaatleri açısından, açığa satış işlemlerinin askıya alınabileceğini söyledi.


"Piyasalar için tedavi değil pansuman olur"


Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası neredeyse her gün piyasaları olumsuz etkileyecek bir haber ya da gelişme olduğunu, bu yüzden özellikle hisse senetlerinde panik havasının aralıklı olarak bugüne kadar devam ettiğini belirtti.Doğan,negatif hava nedeniyle özellikle profesyonel yatırımcıların açığa satışla hisse senetleri üzerinde ekstra baskı oluşturduğunu, dolayısıyla kısa süreli açığa satış sınırlamasının piyasanın sakinleşmesine katkı yapabileceğini ifade etti.


Normal zamanlarda piyasa dinamiklerine müdahil olunmasını uygun görmediğini ancak içinden geçilen sürecin ekstra tedbirler almayı zorunlu hale getirebildiğine değinen Doğan, "Bunu piyasaları tedavi etme olarak değil de kısa süreli bir pansuman gibi düşünebiliriz." dedi.


Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise açığa satış yasağı ya da sınırlaması için "Darbe girişiminin ardından ilk işlem gününde yapılsaydı bir anlamı olabilirdi. Bundan sonra yapılmasının pek bir faydası olmadığını düşünüyorum ama elbette satış baskısının azalmasını sağlayacaktır." dedi. 


Yatırımcıların artık uzun vadeli desteklerine gelen hisse senetlerinde alıma yönelmelerini beklediklerini kaydeden Atılal, endeksin 72.000 seviyelerine düşmesi nedeniyle açığa satış tedbiri alınmasını beklemediklerini, gereksiz yere piyasa dinamiklerine müdahale olarak algılanabileceğine dikkati çekti. 




AA

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar