Borsa'da kar satışları gelecek mi?

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan 24 Ekim 2014 tarihli şirket ve sektör haberleri yayınlandı. "Küresel piyasalardaki negatif görüntüye paralel olarak güne hafif ekside başlayan endeks, Avrupa'dan güçlü gelen PMI verileriyle Avrupa borsalarıyla birlikte güç kazandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

"Küresel piyasalardaki negatif görüntüye paralel olarak güne hafif ekside başlayan endeks, Avrupa'dan güçlü gelen PMI verileriyle Avrupa borsalarıyla birlikte güç kazandı. TCMB'nin faiz parametrelerinde bir değişikliğe gitmemesiyle gevşeme kaydeden kurun verdiği destekle alımlarını artıran BIST100, ABD tarafında beklenenden iyi gelen bilançolar ve yurtiçinde Akbank bilançosunun satın alınması sonrasında %1,81 oranında değer kazanarak günü 79.494 puandan kapattı. Bugün yurtdışı piyasalara baktığımızda ABD vadeliler, New York'da bir doktorda Ebola virüsünün pozitif çıkması sonrasında satıcılı seyretmekteler. Güne pozitif bir başlangıç yapan Asya piyasaları da Ebola ile kazançlarını bir miktar geri vermekteler. Dün PMI, TCMB ve bilançolar nedeniyle Brent petrol fiyatlarındaki hareketlerin ikinci plana düşmüş olabileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede sert düşüş gösteren Brent'in, bir düzeltme hareketi eğiliminde olması, tekrar piyasaların gündemine gelmesi ve düzeltmenin daha da güçlenmesi durumunda endeks üzerinde baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz. Gösterge faizlerin de gevşeme kaydetmemesi endeks üzerinde baskı oluşturabilecek bir diğer neden. Bilançolar tarafında ise Akbank'ın dün beklentilerin altında kalan kar rakamının bankacılık hisselerine baskısı söz konusu olabilir. Öte taraftan endekste yaşanan hızlı yükselişler sonrasında, kısa vadeli teknik göstergeler endeksin aşırı alım bölgesinde bulunduğunu göstermekte. Kısacası yükselişlerde direnç seviyelerinde kar satışlarının gelebileceğini, aşağı yönlü hareketlerde destek seviyelerinin kırılması durumunda satışların hızlanabileceğini öngörüyoruz.


ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri "TUT", Sınırlı Negatif):

Akbank 2014 yılının üçüncü çeyrek finansallarını açıkladı. Bir önceki çeyrekte 893mn TL kar yapan Banka, bu çeyrekteki karı %19,3 oranında azalışla 721mn TL ile beklentilerin altında kaldı. Ayrıntılar için Tıklayınız.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif):

Şirket, 2014 yılı 3. çeyreğine ait finansal tablolarını yayınladı. Turkcell'in 2014 yılı üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8 oranında artış göstererek 755mn TL olarak gerçekleşmiş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir.

Şirket, yoğun rekabet ortamı devam ederken mobil gelirlerinde %5 oranında büyüme göstermiştir. Superonline tarafında fiber müşterileriyle önemli bir büyüme kaydeden şirket, Ukrayna'da faaliyet gösteren iştiraklerinden Astelit dolayısıyla kur farkı gideri kaydetmiştir. Ukrayna para birimi olan Grivna'daki devalüasyon yüzünden kur farkı gideri kaydedilirken, Astelit gelirleri bakımından %21 oranında daralma yaşamıştır. 2014 yılı 3. çeyreğinde şirketin net finansal gideri 207 mn TL olarak gerçekleşmiş ve kur farkı gideri net karın daha hızlı artışını sınırlandırmıştır. Şirket, 3. çeyrekte akıllı telefon pazarına sunduğu T50 telefonları ile en çok satan akıllı telefon markası olurken penetrasyonunu %37'ye yükseltmiştir.

2014 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre satış gelirlerinde %6 oranında artış yaşayan şirketin yine aynı dönemlerde satışlarının maliyetinde %7'lik bir artış yaşanmıştır.

Alfa grubuyla yaşanan sorunların çözülmesinden sonra ortaklar arasında yaşanan karar alma süreçlerinin hızlı ve olumlu sonuçlanması hisse üzerine pozitif etki yaparken, finansal sonuçların olumlu gelmesi bu durumun devam etmesine neden olacaktır. Temettü kararının bekleniyor olması ise hisse üzerinde ana katalist olarak takip etmeye devam edeceğimiz bir noktadır.

Şişecam (SISE, Pozitif):

Şirket, bağlı ortaklıkları Trakya Cam, Anadolu Cam ve Soda Sanayii portföyündeki, toplam 33.3 milyon lira nominal değerdeki Paşabahçe Cam Sanayii hisselerini 125 milyon euroya European Bank for Reconstruction and Development'a (EBRD) satmak için sözleşme imzaladı. Şişecam'dan KAP'a gönderilen açıklamaya göre, Trakya Cam portföyündeki 14.3 milyon adet hisse 53.6 milyon euroya, Anadolu Cam'daki 9.5 milyon adet hisse 35.7 milyon euroya, Soda Sanayii'ndeki 9.5 milyon adet hisse 35.7 milyon euroya satılacak.

Tav Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri "EKLE", Sınırlı Negatif):

Şirket 15 Eylül 2014 tarihli özel durum açıklamasında toplam azami 285 milyon Avro bedel karşılığında, Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri İnşaat A.Ş. ve Limak İnşaat San ve Tic A.Ş. şirketlerinin (Satıcılar) sahip olduğu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (ISG)'deki %40 ve LGM Havalimanı İşletmeleri Ticaret ve Turizm A.Ş. (LGM)'deki %40 oranındaki paylarının devralınmasına ilişkin hisse alım sözleşmesi imzalandığı ve ilgili diğer ortakların sahip oldukları aşağıda belirtilen ön alım haklarını kullanmamaları durumunda, Şirketin ve Satıcılar'ın İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yer Hizmetleri A.Ş. (ISG Yer Hizmetleri)'nin %19,6 oranındaki paylarının devralınmasına ilişkin hisse alım sözleşmesi imzalamayı taahhüt ettikleri duyurulmuştu. Bu çerçevede, ISG ve LGM mevcut ortaklarından Malaysia Airports MSC Sdn Bhd (MAMSC) ile ISG, LGM ve ISG Yer Hizmetleri mevcut ortaklarından Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)'ın sahip oldukları söz konusu ön alım haklarını kullanıp kullanmama kararlarının beklenildiği belirtilmişti. Ancak, MAHB söz konusu ön alım hakkını kullanmaya karar verdiğini ilgili borsaya 23 Ekim 2014 tarihiyle yaptığı açıklama ile beyan etmiştir. MAHB tarafından Satıcılar'a ön alım bildiriminin usulüne uygun yapıldığı ve söz konusu ön alım haklarının geçerli olarak kullanıldığı tespit edildiği takdirde, Tav Havalimanları söz konusu işleme taraf olmayacağını belirtmiştir.

12 Ağustos 2014 Tarihli Tav Havalimanları Holding Raporumuz için Tıklayınız.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif):

Şirket almış olduğu sivil havacılık izinleri çerçevesinde Sabiha Gökçen'den Harm El Sheikh ve Hurghada (Mısır) tarifeli seferlerine başlayacağını duyurmuştur.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri "EKLE", Nötr):

Şirketin bağlı ortaklığı Avea İletişim Hizmetleri'nin Türk Telekom garantisiyle, 400 milyon dolar tutarında 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli kulüp kredisi imzaladığı duyurulmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO):

Emlak Konut GYO açıklamasına göre, 2010-2014 Eylül ayı dahil olmak üzere yaklaşık 4 yıllık süreçte, gayrimenkul projelerinde 50.500 bağımsız bölüm satışı karşılığında 17,5 milyar TL satış hasılatı elde edildi.

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif):

Müşterek Yönetime Tabi Ortaklığı DowAksa Advanced Composites Holdings BV, Alman prepreg üreticisi "c-m-p GmbH"nin %50'lik hissesinin satın alınması konusunda şirket ile gerekli şartlar üzerinde anlaşmıştır. Alman Rekabet Kurulu izni ve sair ön şartların tamamlanması için gerekli süreç devam etmektedir. Söz konusu satınalma işlem bedeli Alman Rekabet Kurulu onayı ve diğer önşartların neticelendirilmesine bağlı olarak, müteakiben açıklanacaktır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri "EKLE", Nötr):

Banka GMNT(Global Medium Term Notes) programı çerçevesinde 50mn USD iharç belgesi düzenlemiştir.

Türkiye İş Bankası (ISCTR, Öneri "EKLE", Nötr):

Banka Global Medium Term Notes programı kurulduğunu ve farklı para birimlerinde ve farklı vadelerde ihraç yapmaya hazır hale getirildiğini duyurmuştu. Bu kapsamda Banka Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere ABD Doları cinsinden tahvil ihracı düzenlenmesi için Citigroup, Commerzbank, MUFG, Natixis ve Standard Chartered Bank'ı yetkilendirdi.

Garanti Bankası (GARAN, Öneri "TUT", Nötr):

Garanti Bankası, "Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı" kapsamında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'yla (EBRD) iyi niyet mektubu imzaladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre Garanti Bankası, kadınlar tarafından yönetilen işletmelere kredi olarak verilmesi planlanan 300 milyon euroluk kredi paketine dahil oldu.

Gübretaş (GUBRF, Nötr):

Gübretaş açıklamasına göre, tarımsal üretimde dengeli beslemeyle verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Ar-Ge çalışmalarını sürdüren Gübretaş, ayçiçeği tarımı için geliştirdiği özel ayçiçeği gübresini bu yıl Konya'nın Altınekin ilçesinde yaptığı deneme ekimiyle test etti. Toprak analiz sonuçlarına göre bölgeye özel geliştirilen gübrenin kullanıldığı 10 dekarlık arazide geçen günlerde yapılan hasatla dekar başına 520 kilogram verim elde edildi. Açıklamada, "Dekar başına 400 kilogram civarında olan bölge ortalamasının %30'un üzerine çıkan verimin yanı sıra ayçiçeğinde kalitenin belirleyicisi olan yağ oranı ise %47 çıktı. Bu rakam da Türkiye ortalamasının üzerinde" denildi. Ayçiçeğinde yağ oranının temel değer olarak 40 alındığı ve bundan sonraki her artı değer için ekstra bedel ödendiği ifade edilen açıklamada, böylece yüksek verim ve kalite sayesinde çiftçilerin daha yüksek kazanç elde etmelerine katkıda bulunulduğu vurgulandı.


SEKTÖR HABERLERİ

Turizm Sektörü:

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %6.11 artışla 30.09 milyon olarak gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre Eylül ayında ise yabancı ziyaretçi sayısı %2.02 artışla 4.35 milyon oldu. Bakanlık verilerine göre ilk dokuz ayda Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya %13.77 pay ve 4.14 milyon kişi ile birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi %13.59 pay ve 4.09 milyon kişi ile Almanya izledi.

Tarım Sektörü:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım Ürünleri Piyasalarını İzleme Kurulu kurulacağını, kurulun piyasaları izleyerek, alınması gerekli tedbirleri belirleyeceğini bildirdi. Tarım sektöründeki üretim, tüketim, piyasa durumu, maliyetler, kuraklık, doğal afetler ve dünyadaki gelişmeler gibi tüm unsurların Bakanlıkça takip edildiğinin altını çizen Eker, ilgili tüm birimlerle işbirliği içinde ortak çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Enerji Sektörü:

Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik için güvenilir bir referans kaynağı oluşturuluyor. Rüzgâr, su, güneş, jeotermal ve biyogaz (çöp gazı dahil) gibi kaynaklardan üretilen elektrik "temiz enerji" belgesine bağlanacak. Bu belge sayesinde isteyenler gönül rahatlığıyla "temiz elektrik tüketiyorum" diyebilecek.

Sigortacılık Sektörü:

Türkiye Sigorta Birliği (TSRŞB) tarafından açıklanan verilerine göre, Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin ocak-eylül döneminde prim üretimi %6,3 arttı. Sigorta şirketlerinin prim üretimi 19 milyar TL oldu. Üretilen primin 16,6 milyar lirası hayat dışı sigortalardan, 2,37 milyar lirası ise hayat sigortalarından elde edildi. Böylece hayat dışı sigortada %9 artarken, hayat sigortasında %9,1 düşüş yaşandı.



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Finansbank (FINBN, Nötr):

Duyurusu daha önce yapılan Bankanın 2,835 milyar TL olan mevcut çıkarılmış sermayesinin 715mn TL'ye kadar bedelli olarak artırılarak 3,550 milyar TL'ye kadar çıkarılmasını teminen, Banka hisselerinin bir bölümünün halka arz edilmesi hususunda ilk taslağı hazırlanan izahnameyle birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuştur.

Eczacıbaşı Yatırım Holding (ECZYT, Nötr):

EİS Eczacıbaşı İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar A.Ş. payları ile ilgili olarak 2,24 - 2,25 TL fiyat aralığından 1.125.000 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirketin, EİS Eczacıbaşı İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar A.Ş. sermayesindeki pay oranı %25,67 olmuştur.

Martı Gayrimenkul (MRGYO, Sınırlı Pozitif):

Mülkiyeti Muğla Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait Muğla'daki özel parsel, 55.634,60 m² yüzölçümlü, Bodrum merkezine 8 km mesafede, 420 metre sahil şeridine sahip taşınmazın, 49 yıl süreli olarak hak tesisine ilişkin dün yapılan ihale Şirket tarafından kazanılmıştır. Bu taşınmaza, Şirketin büyüme hedefleri doğrultusunda bir turizm kompleksi inşa edileceği açıklandı.

BTK Kararları:

Kurul tarafından Avea, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom şirketlerinin "Referans Arabağlantı Teklifleri" onaylandığı duyurulmuştur.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO): Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün dünkü resmi gazetede yayınlanan kararlarına göre TPAO'ya Karadeniz'in Türk karasuları dışında veirlmiş olan ruhsatların intibakı yapılarak toplamda 25 adet petrol arama ruhsatı verilmesini kararlaştırdı." 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar