Borsada yorgunluk artıyor

OCAK ayından bu yana olumlu seyir izleyen piyasalarda dış kaynaklı gelişmelerle borsada kâr satışları, döviz kurlarında ise tepki yükselişleri görülüyor.Borsada yorgunluk artıyor

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasalarda iyimserlik korunmakla birlikte daha temkinli ve dalgalı görünüm öne çıkabilir. Borsada geri çekilmelerde destek noktaları 94.500 ve 93.000-92.500 seviyeleri. Dirençler ise 95.700 ve 96.600-97.000. Endekste destek noktalarında tepki yükselişleri görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.


Dış kaynaklı gelişme derken daha çok ABD ve Başkan Donald Trump ile ilgili gelişmeler. ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili “Rusya’ya gizli bilgileri sızdırma ve konu hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istemesi” haberleri dış ve iç piyasalara olumsuz yansıdı.


Trump’a güven kaybı, seçildiği kasım ayından bu yana devam eden dış borsalardaki yükseliş ve rallinin yerini düşüşe bırakmasına, doların değer kaybına neden oldu. Bu durum doğal olarak Türkiye dahil diğer piyasalara da etki etti.


FED VE FAİZLER


Bu gelişmede gerekçe Trump ile başlayan genişlemeci ekonomi politikası ve artan risk iştahının zarar göreceği varsayımına dayanıyor. Bu yöndeki fiyatlamalar nedeniyle doların değer kaybetmesi TL’ye de değer kaybettirdi. Hatırlanacağı üzere dış piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı konusundaki temkinli duruşu nedeniyle doların değer kaybı içeride dolar/TL kuruna baskı yapıyordu. Trump etkisi haziranda Fed faiz artışı olasılığını biraz azalttı ama piyasalar bu gelişmeyi şimdilik fiyatlamıyor. Altında ise dış piyasalarda ons fiyatındaki yükselişe iç piyasalarda dolar/TL kurundaki yükseliş de eklenince yukarı yönlü tepki geldi. İç piyasaların kapalı olduğu Cuma günü gerek ABD borsalarındaki toparlanma çabaları gerekse dolar/TL kurunda tansiyonun düşmesi Trump ile ilgili ilk şokun atlatıldığı izlenimi veriyor. Ancak piyasaların yönü konusunda bir süre ABD kaynaklı gelişmeler ile siyasi gerilime bağlı olarak Brezilya piyasalarında yaşanan sarsıntının diğer gelişen ülke piyasalarına etkileri izlenecek konu başlıkları olacak. Diğer gündem konularına duyarlılık bu aşamada zayıf. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD başkanı ile yaptığı görüşmenin piyasaya etkileri sınırlı kaldı. Görüşmeler sonrası net açıklamaların gelmemesi bu görünümde etkili oldu. Yabancı yatırımcıların 12 Mayıs haftasında hisse senetleri ve tahvil bonodaki alımları 489 milyon dolar olarak açıklandı. Türkiye pozisyonlarında pozitif görünüm sürüyor. İyimserlik korunmakla birlikte daha temkinli ve dalgalı görünüm öne çıkabilir.


KÂR SATIŞI ETKİLEDİ


Borsada kâr satışlarına bağlı düşüş görüldü. Geçen hafta düşüşte “yükselen takoz” formasyonundan söz etmiştik. Zirve seviyelerinde bu görünümün etkileri kendini göstermeye başladı. Geri çekilmelerde destek noktaları 94.500 ve 93.000-92.500. Dirençler ise 95.700 ve 96.600-97.000 seviyeleri. 96.600-97.000 daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar satışla karşılaşılabilir. Sonraki dirençler 98.000 ve 100.000. 


DOLAR/TL KURUNDA 3.67 ÖNEMLİ


DOLAR/TL kurunda tepki yükselişinin ilk dirençleri 3.64-3.67 olarak görülürken, bu seviyelerde satışlar görülebilir. Tepki çıkışının devamı için 3.67 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 3.75 ve 3.79 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde destekler 3.54-3.52 seviyelerinde. Destek noktalarında tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşıldığı görünüm sürebilir.


EURO/TL, TEPKİ YÜKSELİŞİNDE


DIŞ piyasalarda Euro’nun dolara karşı güç kazanmasıyla yaşanan tepki çıkışının ilk direnci 4.05 seviyesinde oluştu. Devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli. 4.05 geçilirse 4.10 ve 4.18 gündeme gelecek. Geri çekilmelerde ilk tutunma noktası 3.95 seviyesinde. Bu seviyeye geri çekilmeler tekrar tepki alımlarıyla karşılaşabilir. Sonraki destekler 3.88 ve 3.84. Kısa dönem yön konusunda 3.94-4.05 bandı izlenecek. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki çıkışı gücünü koruyabilir.





Kaynak: Hürriyet / Zeynel Balcı

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar