BP'nin karı rekor seviyede azaldı

İngiliz enerji şirketi BP'nin karında yıllık bazdaki düşüşün son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilirken, şirket önümüzdeki iki yıl içerisinde 7 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İngiliz enerji şirketi BP'nin karı geçen yılın dördüncü çeyreğinde, 2014'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 91 geriledi. BP'nin karında yıllık bazdaki düşüşün de son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilirken, şirket önümüzdeki iki yıl içerisinde 7 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.


BP’den yapılan açıklamaya göre, şirketin 2015 yılında dördüncü çeyrek düzeltilmiş karı, bir önceki yılın aynı dönemindeki 2,2 milyar dolar seviyesinden 196 milyon dolara düştü. Böylece söz konusu dönemde şirketin karı yüzde 91 azaldı. Şirketin 4. çeyrekte karının 814,7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.


Şirketin geçen yıla ait toplam karı ise 2014 yılında kaydedilen 12,1 milyar seviyesinden yüzde 51 gerileyerek 5,9 milyar dolara düştü.


BP hisseleri, verilerin açıklanmasının ardından Londra Borsasında, yerel saat ile 9.37 itibarıyla yüzde 7,2 değer kaybetti.


7 bin kişi işten çıkarılacak


Son yılların en olumsuz mali tablosunu açıklayan şirket ayrıca 3 bin çalışanın daha önümüzdeki iki yıl içerisinde işine son verileceğini de duyurdu.


Daha önce 4 bin çalışanın işten çıkarılacağını açıklayan şirketin, böylece iki yıl içerisinde işten çıkarmayı planladığı toplam çalışan sayısı 7 bine yükseldi.


BP Üst Yöneticisi Bob Dudley de konuya ilişkin, "Değişen faaliyet ortamına adapte olarak yeniden dengelenmeyi hızlı bir şekilde sağlamaya devam ediyoruz. Maliyetlerimizi ve sermaye harcamalarımızı azaltmak konusunda ilerleme kaydediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar