. - 21 Ekim 2014

.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ancak ACSEL tahtasında olduğu iddia edilen malum oyuncunun son günlerde yine göz göre göre yapay fiyat hareketi oluşturduğu gözlemleniyor. Defter değeri sadece 7 lira 22 kuruş olan ACSEL hisse senedi malum oyuncunun son dakika operasyonları ile 37.5 liraya ulaştı.



Finansal okur yazarlığın pek yaygın olmadığı ülkemizde manipülatörlerin yapay fiyat oluşumu da kolaylaşıyor. Operasyon adı verilen yöntemlerle hisse senedi günlük belirli fiyat hareketi ile yapay olarak yükseltiliyor.



İşte bu hisselerden biri de  Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait. Şirket 4 Temmuz 2014 tarihinde yönetim kurulu sermayesini yüzde 80 oranında arttırma kararı alıyor. Ancak bu kararda dikkat çeken en önemli nokta ise 1 lira nominal değerdeki hisse için şirketin küçük yatırımcı ortaklarından 20 lira istemesi kafalarda soru işaretleri bırakıyor.



Peki, bu 20 kat primli bedelli sermaye artırımının anlamı nedir?

Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. yönetim kurulunun 20 lira gibi oldukça yüksek bir rakam ile bedelli kararı almasından tam bir hafta önce yani 25 haziran 2014 tarihinde şirketin hisse senedinde ilginç hareketler olmaya başlaması ise hala yanıtlanması gereken sorular arasında yer alıyor. Hisse senedi toplam 5 seansta 37 lira 50 kuruşa kadar soluksuz yükseliyor. Senet tavan tavan giderken borsa kulislerinde senedin 100 lira olacağı yolunda söylentiler yayılıyor. Söz konusu haberin kaynağının ise Keriz Silkeleme Operasyonu davası sanıklarından olan ve halen yargılanmaya devam eden Adanalı lakaplı oyuncunun olması dikkat çekiyor.



Tarih 1 Temmuz 2014’ü gösterdiğinde artan hacimle birlikte sert satış gelmeye başlıyor. Bu seviyelerden dönen ve taban taban aşağı gelen senette ne olduğunu kimse anlayamazken, 20 TL’lik yüzde 80 bedelli haberi 4 Temmuz akşamı KAP’a ulaşıyor. Senetteki sert düşüş 21 temmuz tarihine kadar soluksuz düşmeye devam ediyor ve hissenin fiyatı bu tarihte 27 liraya geriliyor.


ACSEL ilginç bir şekilde tekrar yükseliyor!

ACSEL hisse senedinde manipülatif fiyat hareketi 26 Eylül’den bu yana devam ediyor. Yine seans salonlarında dolaşan haberlerin etkisiyle 37,5 liraya ulaşan fiyat şu ana kadar ne SPK’nın ne de BİST’in dikkatini ne yazık ki çekmiyor. Borsa koridorlarında Adanalı oyuncunun yancı olarak adlandırılan hisse taşıyıcılarına “SPK’nın 20 liralık bedelliyi kabul etmeyeceğini” iddia ettiği konuşuluyor. SPK’nın henüz alınmamış bir kararı üzerinden yapılan yapay fiyat hareketi ile ilgili BİST Denetim ve Gözetim Kurulu’nun şu ana kadar işlemlere müdahale etmemesi ise malum oyuncunun bu gözetimden sinsice kaçmayı becerebilmesinden kaynaklanıyor.



Borsa uzmanları, son 6 aydır oldukça sert fiyat hareketleri yaşanan ve en önemlisi 7 liralık defter değerindeki bir hissenin fiyatının defalarca 30 liranın üzerine çıkıp yine sert bir şekilde düşmesinin Gözaltı Pazarı şartlarını oluşturduğunu belirtiyor. Hisse senedinde şu ana kadar bu tür ya da herhangi bir tedbir kararı alınmaması Adanalı oyuncunun manipülatif hareketlerini kolaylaştırıyor.


Son 20 günlük işlemlerin özeti:

ACSEL hisse senedinin 1 Ekim tarihinden itibaren 20 günlük işlemleri incelendiğinde ise ilginç kurumlar karşımıza çıkıyor:



Dolaşımda sadece 591 bin lot senet bulunan ACSEL’de takas çoğunluğu 313 bin lot ile Garanti Bankası’nda. Bu kurumu 30 bin lot ile Yatırım Finansman ve Citibank takip ediyor. Takasta ikinci sırada 30 bin lot ile yer alan Yatırım Finansman’ın bu 20 günlük süre içerisinde sadece 11 bin lotluk alımı olmasına karşın takasından daha fazla işlem hacmi yani 34 bin 564 lot bulunuyor.



Bu hacmi yapan kişilerin “ayakçı” olarak tabir edilen oyuncular olduğu borsa kulislerindeki söylentiler arasında yer alıyor.


Zarar kurtarma operasyonu mu?

Borsamatik.com.tr araştırma servisi muhabirlerinin piyasada yaptığı araştırmalar ilginç bilgilere ulaşılmasına neden oldu.



İşte Adanalı oyuncunun SPK ile BİST Denetim ve Gözetim Kurulu’nu atlatarak yaptığı operasyonun amacıyla ortaya çıkan tablo gözler önüne seriliyor:



- Adanalı oyuncunun tüm vurgun planlarını Verusa Holding üzerine yaptığı iddia ediliyor. Ancak Anel Telekom’da şirketin yaptığı varlık satış operasyonunun Adanalı’nın bütün planlarını alt üst ettiği biliniyor. Böylece Anel Telekom’un sert düşüşü ile Adanalı oyuncu ve etrafına iş yaptırdığı “ayakçı spekülatörlerin” büyük zarar ettiği borsa koridorlarında yankılanmaya devam ediyor.



- Keriz Silkeleme Operasyonu’ndan sonra kendi ismini borsada saklamaya çalışan oyuncu son üç yıldır ayakçı olarak adlandırılan batık bazı oyuncuları kullanıyor. Onlara belirli fiyattan mal vererek yapay fiyatın oluşturulmasına yardımcı oluyor, senedin belirli noktalara ulaşması halinde onlara ödeme yaptığı öne sürülüyor. Anel Telekom’da terse dönen hava ayakçı spekülatörlerin ve onların yancılarının büyük zarar etmesine neden oluyor.



- Adanalı oyuncu Anel Elektrik’te yüksek maliyetli mal taşıyan Damat lakaplı oyuncunun itirazlarını finansörü olduğu internet sitesi üzerinden şantaj haberleri ile ortadan kaldırıyor. Damat, büyük zararına karşın Pala tehdidinden korkarak kenara çekilebiliyor.



- Tüm bu olumsuzluklarla beraber bir de Anel Elektrik şirketinin hakim ortakları ile Adanalı arasında yaşanan derin bir kavga devreye giriyor. Bunlar yaşanırken Adanalı’nın, rahat bir nefes alabilmek ve kaybettiği prestijini tekrar sağlayabilmek adına hacimsiz ACSEL’de yeniden operasyon başlattığı iddia ediliyor. Bu operasyonu Adanalı’nın yine kendi ile birlikte yargılanan eski bir oyuncuya yaptırdığı öne sürülüyor.



- ACSEL’de fiyatın yukarılara çekilmesiyle birlikte “ayakçı spekülatörlere” hisse başına 10 lira civarında bir iskonto veren Adanalı’nın bu yancılarına mal aldırıp bir taşla iki kuş vurmayı hedeflediği kulislerde dolaşan iddialar arasında bulunuyor.



Şimdi gözler SPK ve BİST’te


Bu iki kurumun Adanalı oyuncunun yeni bir vurgununa engel olup olmayacağını piyasadaki borsa uzmanları ve özellikle küçük yatırımcılar merakla bekliyor.






21.10 2014 - ACSEL eski günlerine geri mi dönüyor?


21.10.2014 - ACSEL'de sular durulmuyor


22.10.2014 - ACSEL güne nasıl başladı?

22.10.2014 - ACSEL'de sert iniş çıkışlar devam ediyor

23.10.2014 - ACSEL bir ileri bir geri!

27.10.2014 - ACSEL’de sert iniş çıkışlar

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar