'Bursa'daki eylem Çin'i bile vurdu'

Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, “İşçi eylemleri yüzünden Türkiye’den ürün tedariğinin durması nedeniyle Fransa’dan Çin’e kadar Renault fabrikalarında üretimin aksadı” dedi. Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler ise, “Eylemler devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

OYAK  Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, yaşanan işçi eylemlerinin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye’den ürün tedariğinin durması nedeniyle Fransa’dan Çin’e kadar Renault fabrikalarında üretimin aksadığını belirterten Çağlar, şöyle konuştu: “Renault Grubu’nun Romanya, Fransa, Çin tesislerinde üretilen araçların bazı parçaları Türkiye’den gidiyor. Vites kutusu, şanzıman, motor gibi… Örneğin Çin’de üretilen yeni SUV Kadjar’ın parçalarını üretim olmadığı için gönderemiyoruz. Sorun mutlaka çözülecektir. Ancak iyi sonuçlanmasını istiyoruz. İşçilerin biran önce işlerinin başına dönmesi çağrısında bulunuyoruz.”


YATIRIMLAR RİSKTE


Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler ise işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, “Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi. Bunun sadece Renault’nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiye’ye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi. Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi:


TÜRKİYE İÇİN RİSK

“Biz Türkiye’ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye’deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum.”




Kaynak: Hürriyet

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar