'Büyümenin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "İhracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz." dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, markanın önemine değindi.


Türkiye'nin dış ticaret hacminin artışından bahseden Zeybekci, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin dünyaya açıldığını aktardı.


Zeybekci, 1980'de 4,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2014'te 450 milyar dolara yükseldiğini kaydederek, bunun bir Türk mucizesi olduğunu, dünyanın her yerinde Türklerle karşılaşılabildiğini bildirdi.


Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini hatırlatan Zeybekci, "Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparak kesinlikle bu hedefe ulaşamayız. Ki onlar da yanlış değildi. Bugüne kadar yaptıklarımıza devam ederek dünyanın ilk 10, AB'nin ilk 3 büyük ekonomisinden olamayız." diye konuştu.


Zeybekci, artık yeni şeyler söylemek gerektiğini kaydederek, "Kilogram başına düşen 1,6 dolarlık değerle buraya kadar. Bundan sonra yeni şeyler söylemek lazım." ifadelerini kullandı.


Bundan sonra tüketim alışkanlıklarını belirleyen ülkenin Türkiye olması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Şundan emin olun ki dünyada bu konudaki en avantajlı ülke ve millet Türkiye'dir, Türk milletidir." dedi.


"Yüksek teknoloji ve marka ihracatını artırmalıyız"

Zeybekci, Türkiye'nin marka olma yolunda önüne hep engel çıktığını belirterek, hep çıkılan yolun yarısından döndürüldüğünü, 16 Nisan'dan sonra engellerin ortadan kalktığını bildirdi.


Türkiye'nin yüksek teknoloji ve marka ihracatını yüzde 20'lerin üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, şu anda yüzde 4 olan bu rakamın belirtilen yerlere gelmesi halinde ülkenin hedefe daha kolay ulaşacağını aktardı.


Zeybekci, ihracat ve yatırıma yönelik verilen teşvik ve desteklerden bahsederek, dünyanın en iddialı teşvik programını hayata geçirdiklerini söyledi.


"Bu yıl 155 milyar doların üzerinde ihracat yapacağız"

Zeybekci, "Hükümet olarak şuna inanıyoruz; Her gün bir önceki günden daha çok yüksek teknoloji ve marka ile bize özgün üretmeliyiz. Bir önceki günden daha fazla istihdam yaratmalıyız. Bunu illa özel sektör eliyle yapmalyız." dedi.


Gelecek dönemde Türkiye'yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:


"2017'yi yeniden başlangıç yılı olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada da yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. 2017'de ilk defa birinci çeyrekte göreceksiniz. İhracatın büyümeye net desteğini göreceğiz. İlk çeyrek büyüme rakamları geldiğinde göreceksiniz, inşallah hayal kırıklığına uğramayız, ihracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz."




AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar