Çin’in dezenflasyonu Şubat’ta hafifledi

Çin’in tüketici fiyatları Şubat ayında ekonomist tahminlerinden hızlı bir yükseliş gösterdi... Çin’in tüketici fiyatları, Şubat ayında ekonomist tahminlerinden hızlı bir yükseliş gösterdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin’in tüketici fiyatları, Şubat ayında ekonomist tahminlerinden hızlı bir yükseliş gösterdi. Söz konusu artışta, merkez bankasının politikada gevşemeye hız vermesi ve Lunar Yeni Yıl tatilinin gıda ve nakliye maliyetlerini yukarı itmesi etkili oldu.


Tüketici-fiyat endeksi bir yıl önceye göre yüzde 1.4 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahmin medyanı yüzde 1’lik bir artış öngörüyordu. Üretici fiyatları yüzde 4.8 gerileyerek rekor uzun süreli düşüşü 36. aya genişletti. Üretici fiyatlarındaki düşüşte zayıf emtia fiyatları etkili oldu.


Tüketici enflasyonunda devamlı bir yükseliş, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Kasım’dan bu yana iki kez borçlanma maliyetlerini düşürmesi ve bankaların zorunlu karşılıklarını geçtiğimiz ay düşürmesinin ardından şirketlerin tekrar biraz fiyatlandırma gücü kazandığına işaret edebilir. Ancak deflasyon risklerinin azaldığı sonucuna vermek için erken olabilir. Şubat ayına denk gelen Lunar Yeni yıl tatili, ailelerinin gıda ve seyahate harcama yapmaları ile fiyatların yükselmesine neden oldu.


Hong Kong’daki Nomura Holdings Inc. baş Çin ekonomisti Zhao Yang, “Enflasyonun görece düşük seviyeyi sürdürmesinin bekliyoruz ve ekonomide hala dezenflasyonal baskılar görüyoruz. Ekonomik büyümeye yönelik dalgalanmaların dengelenmesi için para politikasında ek gevşeme olmasını bekliyoruz” dedi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar