Denge oyunları

Piyasalarda 2017 yılının ilk günlerinden bu yana devam eden iyimserlik korunmakla birlikte daha temkinli bir görünüm var. Çok farklı gündem olmazsa yatırım araçlarında yine belli bir bantta kısa dalgalanmalar önümüzdeki hafta içinde muhtemel görünüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Gündem sakin olunca piyasalar da sakinleşti. Gerek borsa, gerekse faiz ve dövizde kısa dalgalanmaların yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Önümüzdeki haftanın gündemine bakıldığında 2016 ekonomik büyüme verisi önemli görülüyor. 2016 üçüncü çeyrekte daralan Türkiye ekonomisinin 2016 son çeyrek verileri yakından takip edilecek. Ancak piyasalar üzerinde çok dikkat çekici bir harekete veya fiyatlamaya konu olması zor. Yayınlanan anketlere göre yüzde 2.00-2.50 bandında bir büyüme beklentisi var. Ama yine de gerçekleşmeleri görmek gerekecek, sürprizler olabiliyor. Diğer yandan bu aşamada fiyatlanmasa da referandum güncelliğini koruyor. 16 Nisan yaklaştıkça bu yöndeki piyasa duyarlılığı artacaktır. Varlık fonu ile ilgili gelişmeler yakından izlenen bir başka gündem. Bu açıdan Körfez ülkeleri varlık fonu ile birlikte anılıyor. Avrupa ile gerilen ilişkiler sonrası ilginin o yönde olmasını olağan karşılamak gerekir. Avrupa ile yaşanan polemikler konusunda piyasaların kör sağır durumu devam ediyor. Olayın karşılıklı açıklamalar düzeyinde kalması ve belirgin bir eyleme dönüşmemesi olumlu. Piyasaların görmezden gelmesinin nedeni de bu olsa gerek.


16 NİSAN SONRASI


Avrupa konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği ‘16 Nisan sonrası sürprizler’ merak ediliyor. Geçen hafta yabancı yatırımcılara ait hisse senetleri ve tahvil bono işlemlerinde ciddi bir pozisyon değişimi görülmedi. Ocak ayından beri pozisyonlar korunuyor. Yatırım araçlarında belli bir bantta kısa dalgalanmalar önümüzdeki hafta için de muhtemel görünüyor. Borsa açısından “Çıkamayan borsa düşer mi? Düşemeyen borsa çıkar mı? ikilemi sürüyor. Bu ikilem bir süre daha korunacak gibi. Borsa için belirleyici yine lokomotif banka hisseleri olacak. Borsa zayıflamaya yüz tuttuğunda banka hisselerine gelen alımlar güç veriyordu. Bu açıdan borsa endeksiyle birlikte banka hisselerini de yakından takip yararlı olacaktır. Döviz kurlarında ise doların dış piyasalardaki seyri belirleyici. Dolar, Euro ve Japon Yen’i başta olmak üzere altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksindeki gerileme iç piyasalarda dolar/TL kurunu aşağıya çekti. Diğer yandan döviz kurları açısından varlık fonu çerçevesinde bir kaynak girişi olup olmayacağı konusu önemini koruyor.


BORSADA YATAY HAREKET SÜRÜYOR


BORSADA kâr satışlarının karşılandığı, yükseliş denemelerinde satışların görüldüğü yatay hareket devam ediyor. 89.000-88.600 ilk destek seviyeleri. Bu seviyelerinde üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 88.600 seviyesinin altında ise satışların devamıyla sonrakı destek 87.200 seviyesinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 91.500 ilk önemli direnç olarak görülürken sonraki direnç 93.100 zirvesinde. Yatay seyrini sürdüren endekste direnç seviyelerine hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir.


DOLAR/TL KURU KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE


Dolar/TL kurunda, destek noktalarında gelen tepki alımları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı. İlk destekler daha önce tepki alımlarının görüldüğü 3.58-3.56 seviyelerinde. Bir süredir destek noktalarına yakın seyredilmesi ve tepki alımlarının zayıf kalması bu noktaların dip olarak görülmesini zorlaştırıyor. Sonraki destek 3.50 seviyesinde. Olası tepi çıkışının devamı için ise 3.65 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 3.70 ve 3.75-3.79 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.




Hürriyet / Zeynel Balcı

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar