Deutsche Bank anlaşmaya yakın

Haftanın son işlem gününde Deutsche Bank haberleri piyasadaki dalgalanmayı hızlandırdı. Alman Deutsche Bank tarihinde ilk defa tek haneli seviyelere gerilese de gün sonunda artan anlaşma beklentileriyle bir anda yükseldi ve günü yüzde 13 primli kapattı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 76,171 ve 76,771 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0,76 değer kaybederek 76,488 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,88 değer kaybederken sanayi endeksi ise 0,71 değer kaybetti.

     


Haftanın son işlem gününde volatilite devam ederken, Deutsche Bank haberleri piyasadaki dalgalanmayı hızlandırdı. Tarihi dip seviyeleri yenileyen Alman Deutsche Bank tarihinde ilk defa tek haneli seviyelere gerilese de gün sonunda artan anlaşma beklentileriyle bir anda yükseldi ve günü yüzde 13 primli kapattı. Amerikan Adalet Bakanlığıyla görüşmelerin olumlu yönde gitti haberleri ve 15 milyar Euro'luk borcun 5.5 milyar Euro seviyesinde anlaşmaya bağlanabileceği beklentisi Alman bankasında toparlanmaya neden olurken tüm piyasadaki iyimserliği de artırdı.


Alman DAX30 endeksi günü yüzü 1 primli kaparken, Avrupa'nın genelinde de primlenmeler görüldü. Amerika'da ise tatminkar büyüme rakamı sonrasında  Cuma günü veri akışı yönünden zayıf olsa da Deutsche Bank haberleri ve petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesinin yarattığı iyimserlik fiyatlanıyor. Petrol fiyatlarının yükselişe devam etmesi başta enerji ve sanayi hisseleri olmak üzere piyasadaki fiyatlanmaları desteklerken, Amerikan hisseleri günü yüzde 1'e varan primli kapattı. Özellikle bankacılık hisseleri önderliğinde yükselişin görüldüğü Amerikan hisselerinde haber akışının yansımaları görülüyor.



Bugün sabah Asya seansındagenel anlamda primlenme devam ederken, Cuma günkü iyimserliklerin devam edebileceği hissiyatı piyasada verildi. Japonya ve Hong Kong hisseleri yüzde 1 üzerinde primlenirken, Çin'in ve Almanya'nın kapalı olması işlem hacminde düşüşe neden olabilir. Amerikan vadelileri güne primli başlarken Avrupa hisselerinin de primli başlaması beklenebilir. 


Yurt içerisinde ise TL varlıklardaki zayıflama devam etti. Deutsche Bank iyimserliğinin Cuma seans sonrası gelmesi Cuma günü yaşanabilecek toparlanmanın önüne geçerken bu sabah gözler bankacılık hisselerinde olacaktır. Ağustos ayında dış ticaret açığı %5,3 azalarak 4 milyar 687 milyon dolara düştü. Beklenti, dış açığın 4,70 milyar dolar olmasıydı. Ticaret açığı rakamının fiyatlamalar üzerinde çok fazla etki yaratmadığı gözlenirken, kur cephesinde USDTL'nin 3 Lira seviyesine yapıştığı görülüyor. 3 Lira'nın çok fazla atlına sarkmaması TL varlıklardaki riskleri artırırken olası kur cephesinde yaşanabilecek yükseliş eğilimi BİST100

cephesinde de riskleri artırabilir. Ancak Cuma seans sonrası özellikle Avrupa ve Amerika bankacılık hisselerinde görülen hareketliliğin BİST100 ve bankacılık endeksine de olumlu yansıması beklenebilir. 

   


Küresel piyasada haftanın ilk işlem gününde Almanya ve Çin piyasaları tatil sebebiyle kapalı olacakken Euro Bölgesi'nde imalat PMI rakamı takip edilecektir. Yurt içerisinde ise ÜFE ve enflasyon rakamları takip edilecekken Amerika'da ise imalat PMI rakamı ve ISM imalat endeksi takip edilecektir.

     


Teknik olarak 76.500 seviyesinin hemen altında kapatan BİST100'de satışların devam etmesi durumunda 76.00 ve 75.200 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 77.000 ve 77.500 seviyeleri izlenebilir. 

     


Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %8.71 seviyesinden başlıyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar