Doğalgazda alternatif planlar hazır

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile doğalgaz konusunda yaşanabilecek her türlü senaryoya hazırlık yaptıklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında en çok merak edilen konu Türkiye’nin doğalgazda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağıydı. Bakan Albayrak, "Umudumuz gazla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması ama yine de en...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında en çok merak edilen konu Türkiye’nin doğalgazda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağıydı. Bakan Albayrak, "Umudumuz gazla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması ama yine de en kötü senaryoya göre hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.



Önümüzdeki kış dönemi ve ondan sonraki dönemlerle ilgili yaşanabilecek herhangi bir sebeple olursa olsun bir kriz veya sıkıntıya dayalı, her türlü senaryoyu çalışıyoruz. Umudumuz odur ki halkımıza hiçbir şekilde sıkıntı yaşatmadan bu süreci sıhhat ve selamet içinde geçiririz inşallah.'


B, C, D, E PLANIMIZ VAR


'Bu yaşanacak süreç farklı B, C, D, E senaryoları ile ilişkili bir süreç. Herhangi bir ülkeden ya da gaz ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir problem, farklı pazarlarla dengelenmesi hususuna dayalı, tabi ki stratejileri çalışıyoruz. Teknik gerekçe ile olabilir, siyasi gerekçe ile olabilir, bir ülkeden yaşanabilecek ki bunu geçtiğimiz dönemler de de yaşadık.


Borularda yaşanabilen problem, teknik sorunlar veya yaşanan bir kazadan dolayı belirli bir süreye dayalı gaz tedariğinde yaşanabilecek sıkıntı veya kompresörler de herhangi bir, bölgede yaşanabilecek, basınçta yaşanan düşmeye dayalı gaz tedariği ile ilgili problemleri , farklı pazarlar ile, farklı ürün tedariği yaptığımız ülkeler ile tabi ki eş zamanlı yürütüyoruz.


Azerbaycan mevcut gaz tedariği yaptığımız ülkelerden bir tanesi. İran keza öyle, bununla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu tabi yaşanabilecek krizin, yaşanabilecek gaz tedariği ile ilgili problemin boyutu ile alakalı.


"EN İYİDEN EN KÖTÜYE KADAR FARKLI FARKLI SENARYOLARIMIZ VAR"


Geçtiğimiz yıllarda farklı farklı yaşanan sıkıntılara dayalı senaryolar geliştirdik. En iyiden en kötüye kadar farklı farklı senaryolarımız var. Umudumuz odur ki bu kış itibari ile gaz ile ilgili büyük bir kriz yaşamayız.


En kötü senaryoya da çalışıyoruz, bununla ilgili kademeler var, alınacak tedbirler var. Hidroelektrik santrallerimiz var, kömür santrallerimiz var piyasadan LNG ile ilgili, gaz kapasiteleri ile ilgili, kargo yüklemeleri ile ilgili alternatiflerimiz var. Bölgemizdeki diğer ülkelerden spotun dışında, orta , uzun vadeli yapabileceğimiz bazı projeler var.


Bunların hepsine eş zamanlı hem çalıştık çalıyoruz hem de bununla ilgili stratejileri geliştirmeye devam ediyoruz. Ama tabi gaz konusunda Türkiye'nin son 12 yılda çok ciddi bir altyapı yatırımı olduğu ve halkımızın temiz, sağlıklı ve istikrarlı bir şeklide hem ısınma hem elektrik üretim ile ilgili süreçlerle ilgili ciddi bir mevcut altyapı durumu var.


Bununla ilgili Türkiye'nin bu çeşitlendirebilirlik ölçüsünde bugüne kadar yaptıkları malum, bundan sonra da Türkiye'nin bölgesinde özellikle gaz stratejisi noktasında, tabi ki orta ve uzun vadeli stratejik plan çalışmalarını ciddi bir şekilde yürütüyoruz.'


Piyasalardaki dalgalanmanın çok olacağını düşünmüyorum. Rasyanol olarak bakıldığında ciddi dalgalanmalar beklemiyorum. Geçtiğimiz haftalarda bununla ilgili gerçekleşecek adımlar atılacak adımlara ciddi bir şekilde çalışıldı.


FED'in bu kararı zaten bekleniyordu.


RUSYA'DAN OLUMSUZ AÇIKLAMA GELMEDİ


- Enerji noktasında özellikle en önemli gaz tedarikçisi Rusya'dan şu ana kadar olumsuz bir açıklama gelmedi. Almanya'dan sonra biz de en iyi gaz alan ülkeyiz. Bakanlığımız nezdinde çok kaliteli bir ekibimiz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. En önemli kış döneminde de tedbirlerimizi alıp her türlü çalışmayı tedbiri yürütüyoruz.


GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI


B planında gelişmeler olabilir mi? Doğalgazda sıkıntı olamayacak mı?


Her hangi bir ülkeden gaz ile ilgili stratejileri çalışıyoruz. Geçtiğimiz dönemde de yaşadık. Belirli bir süreye dayalı problemleri farklı pazarlarla eş zamanlı yürütüyoruz. Azerbaycan İran görüşmelerimiz devam ediyor. Yaşanabilecek problemin boyutu ile ilgili bunlar.


Büyük bir kriz yaşamayız ama bununla ilgili tedbirlerimiz ve alternatiflerimiz var. Bunların hepsini eş zamanlı çalışıyoruz.


Rusya konusu sözleşmemizden kaynaklanan bir durum var. İndirim konusunda sözleşmeden vazgeçme gibi bir durumumuz yok.


TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI VAR


İsrail'den sürpriz açıklamalar geldi. İsrail'den çıkan doğalgaz'ın Türkiye üzerinden nakline ne diyorsunuz?


Türkiye ile İsrail arasındaki ilşkinin normalleşmesi bölge için önemlidir. İlişkilerin normalleşnmesi için Türkiye'nin 3 şartı vardır. Bu normalleşmeden sonra bu duruma olumsuz bakmayız. Görüşmeler resmi düzeyde veya özel sektörlerde yapılan görüşmeler devam ediyor. Türkiye İsrail ilişkilerin normalleşmesi birçok şeye katkı yapacağı gibi enerji ilişkilerine de katkı sağlayacaktır. Enerji konusunda teknik olarak bir açıklamam yapmam mümkün değil.


OLUMSUZ BİR DURUM YOK


- Akkuyu Nükleer Santral'in çalışmalarının durduğu iddia edildi. Durum nedir?


Şirket itibariyle baktığımızda, Türkiye Cumhuriyetine ilişkin her hangi bir açıklama yok. Dolayısıyla çalışmalar devam etmektedir. Rus devletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumlulukları yerine getirmesi konusunda sözleşmeler var. Bunlar devam ediyor. Her hangi bir resmi bize yansayan bir şey yok dolayısıyla olumsuz bir durum yok.


Akkuyu ile olumsuz bir durum olursa Türkiye'nin tazminat hakkı var mı?


Bu maddeler tabii ki sözleşmede mevcut. Bunu konuşmak doğru değil. Biz bunu da istemeyiz. Bu projenin nihayete ermesi konusunda beklentimiz bu yönde.


EĞİTİM DEVAM EDİYOR


Türk öğrencilerle ilgili Rusya'da sıkıntı var mı?


Oraya gönderdiğimiz öğrencilerle ve öğrencilerin aileleriyle irtibat halindeyiz. Birkaç sıkıntı oldu evet, ama 300'ün üzerinde orada öğrencimiz var. Eğitim süreci devam ediyor.


3 proje var ve 3. projenin yeri belli mi?


3. Nükleer projemiz bu dönemde başlayacak ve hayata geçirmek istiyoruz. Farklı noktalardaki çalışmalarımız devam ediyor. Henüz karar vermiş değiliz. Hangi firma ihale süreci 2016-2017'de nihayete erdirmek istiyoruz. İğne Ada da ihtimaller içerisinde ama kesin bir durum şu an için yok. Hazırlık sürecini bir an önce nihayete erdirmeyi istiyoruz.


GEREĞİNİ YAPACAĞIZ


Petrol fiyatları düşüyor, enerji politikalarına nasıl yansıyacak bu?


Tabii ki olumlu yansıyacaktır. Bu dalgalanmalara kısa vadeli bakmamak lazım. Orta ve uzun vadede bakmak lazım. Ciddi düşüş diğer enerji maliyetlerini de beraberinde getriyor. Türkiye enerji anlamında çok zengin bir ülke değil, yurt dışından enerji talebini karşılamaktadır. Enerji ayağına çok güzel hizmetleri oldu geçtiğimiz siyasi dönemin. Önemli projelere daha fazla katkı sağlamak için gereğini yapacağız.


Enerji depolama konusunda başka adımlar atılabilir mi?


Bunları uzun uzun konuşabiliriz tabii ki. Ciddi bir denge üzerinde değerlendirmek lazım. Mevcut enerji işbirliği olduğu ülkelerle de değerlendirip yeni pazarlarla da bu işi ele almak gerek. Bir ekip senaryosu ile kazan-kazan mantığıyla somut üretimler yapılmalıdır. Birçok planlarımız var 3 yıl 4 yıl değil 4+100 yıllık bir plan yapmak lazım. Önümüzdeki 4 yıllık plan dahilinde yapabileceklerimizi maksimum düzeyde yapmamız lazım ama 100 yıllık plan yapmamız lazım. Bu perspektiften bakıyoruz.


Enerji politikaları her zaman öndeydi ama bu dönemde biraz daha öne çıktı. Ekonomideki paydaşlarımızla yakın temas içerisindeyiz. 


Türk halkına mesajınız nedir son olarak?


Kamuoyunda yaşanan havadan dolayı farklı mecralarda çıkan haberlerden kaygı duyanlar olabilir, hükümetimiz olarak bakanlığımız olarak, yaşanabilecek tüm krizlere karşı çalışan ciddi bir ekibimiz var. Bu gazın bu elektriğin bu petrolün hiçbir sıkıntı yaşamadan kullanılması yönünde maksimum önelemleri alıyoruz. En soğuk kış dönemlerinde de halkımıza hep bu enerjileri sağladık ve sağlayacağız. Halkımız müsterih olsun. Bunların hepsinden önemli enerji maaliyetlerinin düşürülmesi açısından elimizden geldiğince yoğun bir şekilde çalışacağız.(Sabah)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar