Dolar 3 liraya dayandı! Altın uçtu

İngiltere'den merakla beklenen Avrupa Birliği ile "tamam mı, devam mı" referandumundan ayrılık kararı çıkması piyasalarda adeta deprem etkisi yarattı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İngiltere'den merakla beklenen Avrupa Birliği ile "tamam mı, devam mı" referandumundan ayrılık kararı çıktı. Gece yarısından itibaren gelmeye başlayan sonuçlara piyasaların tepkisi çok sert oldu. Dolar 3 liraya dayanırken, euro ise 3,30 liranın üzerini gördü. Spot altının ons fiyatı yeniden 1.330 dolara kadar yükseldi


Dünya piyasalarının sonucunu merakla beklediği İngiltere'nin Brexit oylamasında sonuçlar gece yarısından itibaren gelmeye başladı. İlk andan itibaren başa baş seyreden sonuçları tüm dünya merakla takip ediyor. 

İngiliz medyası başta olmak üzere dünya medyasında henüz kesinleşmemesine karşın referandumdan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkacağına yönelik ifadeler kullanılmaya başladı. Sonucun ardından dünya piyasalarında adeta bir İngiltere fırtınası esiyor. 



İŞTE İLK TEPKİLER

Piyasalarda gece yarısından bu yana yaşanan gelşmeleri özetlemek gerekirse; 


*İngiiz Sterlini tüm dünya para birimleri karşısında adeta çakıldı.

*Türk Lirası karşısındaki kayıp yüzde 7'ye yaklaştı. Dün 4,25 lira seviyelerindeki Sterlin/TL kuru 3,95'lere düştü.

*Euro/dolar paritesi yüzde 4'e yakın geriledi.

*Dolar/TL 3 lira sınırına dayandı. 

*Küresel piyasalarda spot altın yeniden 1.300 dolar seviyelerini aştı. Dün 1.260 dolar seviyelerindeki altın şu sıralarda yüzde 5'in üzerinde bir artışla 1.330 doları gördü. 



Saat 01.30 civarı bölge bölge sonuçların dünya kamuoyu ile paylaşılmasının ardından piyasalardan da ilk tepkiler gelmeye başladı. Küresel piyasalardaki ilk Brexit sonuçları tepkisinde Türkiye'yi ilgilendiren en önemli kısmı piyasaların kapalı olması nedeniyle döviz kurları oldu.



DOLAR VE EURODAN SERT HAREKET


Kurlar gelen sonuçlarla dün akşamdan bu yana adeta baş döndürüyor. Türkiye'de piyasaların kapandığı saatlerde 2,88 liranın hemen altında seyreden dolar/TL kuru İngiltere'de Avrupa Birliği referandum sonuçlarında ilişkin sürekli değişen sonuçlara çok geniş bir bantta dalgalanarak yanıt verdi. 


DOLAR BİR GECEDE 2,84 LİRADAN 3 LİRAYA DAYANDI

Uluslararası piyasalarda 24 saat devam eden işlemlerde, dolar/TL kuru gece yarısı 01.00 civarı 2,84'lü seviyelere kadar geriledi. Sonrasında buralardan başlayan hareketle yükselmeye başlayan dolar/TL kuru sabah 05.40 gibi 2,9925 liraya kadar yükseldi ve 3 liraya dayandı. 


Dün akşam Borsa İstanbul'da işlemlerin kapandığı dakikalarda 3,27 lira olan Euro/TL'de ise bir ara 3,24'ün altına kadar düşse de sabah 05,40 sularında 3,30 lirayı aştı. 

Euro ise dolar karşısında gece boyunca kan kaybetmeyi sürdürdü. Kayıp yüzde 4'e yaklaşırken parite 1,10'un altına indi.


İNGİLİZ STERLİNİ ÇAKILDI! 1985'TEN BU YANA...

İngiliz Sterlini ise tüm dünya para birimleri karşısında olduğu gibi Türk Lirası karşısında da değer kaybediyor. Dün akşam saatlerinde 4,30 liranın üzerinde olan 1 İngiliz Sterlini Bexit sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla 4 liranın altına kadar geriledi.

Sterlin/dolar paritesi ise dün akşamdan bu yana yaklaşık yüzde 10 değer kaybederken 1,50 seviyelerinden 1,34'e kadar düştü. Bu seviyeler 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeleri olarak kayıtlara geçti.



ALTIN FİYATLARI UÇUYOR

Son günlerde üst üste düşüş trendine giren spot altının ons fiyatı dün 1.225 dolara kadar düşmüşken, bugün yeniden tırmanışa geçti. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma ihtimalinin her geçen dakika devam etmesiyle spot altın fiyatları yeniden 1.330 dolar seviyelerine kadar tırmandı.




Habertürk/ Hüseyin Koyuncuoğlu

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar