Dolar için kritik haftaya girilecek

Gelecek hafta piyasaları bekleyen önemli gelişmeler doların yönünü belirlemek açısından kritik önemde olacak... Döviz piyasası işlemcileri için önümüzdeki hafta yılın en yoğun haftalarından biri olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Döviz piyasası işlemcileri için önümüzdeki hafta yılın en yoğun haftalarından biri olacak. 


Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısında ek parasal genişlemeye gitmesi beklenirken Fed'in 15-16 Aralık toplantısı öncesinde faiz artışı için takip ettiği son tarım dışı istihdam verisi de haftaya açıklanacak. Bunun yanı sıra Fed Başkanı Janet Yellen de Kongre'de konuşma yapacak. Tüm bu gelişmeler doların yönünü belirlemesi açısından kritik öneme sahip. Para birimi Temmuz'dan beri en iyi aylık kazancına hazırlıyor. 


Bu yıl neredeyse %10 değerlenen para biriminin nereye kadar yükselebileceği merak ediliyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi neredeyse 2004 yılından beri en yüksek seviyelerinden işlem görüyor. Doların 20 para birimi karşısındaki seyrini izleyen Spot Dolar Endeksi bu hafta %0.5 değer kazandı. Aylık bazda ise %2.3 değerlendi. Para birimi euro karşısında 2. haftada da değerlenerek 1.0593 seviyesine yükseldi.


Toronto'daki Canadian Imperial Bank of Commerce'te döviz birimi yöneticisi Bipan Rai her şeyin gelecek hafta belli olacağını ve takip edilmesi gereken bir takım riskler olduğunu belirtti. 


Kritik hafta 


Avrupalı politika yapıcılar 3 Aralık'ta para politikasını görüşmek üzere toplanacak. Düşük enflasyonla mücadele eden Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) mevduat faizinde indirime gitmesi ve parasal genişlemeyi artırma ihtimali gündemde. 


ABD Merkez Bankası yetkililerinin ise ECB'nin aksine Aralık'ta faiz artırımına bir adım daha yaklaşması bekleniyor. Başkan Yellen'in 2 Aralık'ta Washington'da, tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından bir gün önce 3 Aralık'ta da Kongre'de yapacağı konuşma yakından izlenecek. 


Bloomberg anketine katılan analistlere göre bu ay ABD'de tarım dışı istihdamın 200 bin artması bekleniyor. Ekim ayında istihdam 271 binle yılın en büyük artışını kaydetmişti. Londra'daki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'de döviz stratejisti Lee Hardman haftaya açıklanacak verinin ABD'de istihdamın sağlam adımlarla arttığını gösterebileceğini belirtti.  


Londra'da bulunan  Societe Generale global stratejisti Kit Juckes Fed toplantısına kadar dolar alımının süreceğini ancak sonrasında büyük olasılıkla 'belirgin bir düzeltme' gerçekleşebileceğini söyledi. HSBC de para biriminin gücüne ilişkin şüpheli. New York HSBC'den Daragh Maher, "Beklenti satın alınır, gerçekler satılır, yıl bitmeden önce de böyle olması gerekir" diye konuştu.  (BloombergHT)


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar