Dolar için kritik tarih 8 Kasım

Dolar kurunda trendi belirleyen ABD’de yaşanan gelişmeler. Gerek ekonomik veri akışı, gerekse 8 Kasım’da gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri yatırımcıların odak noktasında.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yıla 2.95 TL’den başlayan dolar kuru, üst üste yeni rekorlar kırıyor. Cuma günü 3.1741 seviyesini test ederek yeni bir rekor kırdı. Doların bu hareketi yıllık yüzde 14’lük bir marja tekabül ediyor. Ancak kurun son 10 yılda ortalama yüzde 25’lik bir marjla dalgalandığı gözlenmekte. Bu da hala yükseliş için potansiyelin korunduğu şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte teknik verilere göre hareketin sonlarına yaklaştığımız da göz ardı edilmemeli. Yüzde 26’lık bir marja yaklaşılması halinde ki bu 3.30’ların üstüne denk geliyor satışlar güçlü bir şekilde gelecektir. 


Kurdaki hareketin kaynağının hem yurt dışı, hem de içerideki hareketler olduğunu görüyoruz. ABD Tarım Dışı İstihdam verileri de kurdaki yükselişi destekliyor. Tarım dışı istihdam artışı ekim ayında 161 bin oldu. Beklenti 173 bindi. Ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 2.8 ile beklentilerin üzerinde arttı. Saatlik kazançlar 2009 Haziran’dan bu yana yıllık bazda en yüksek artışı gösterdi. Veri odaklı seyir, FED’in aralıkta faiz artırımında elini güçlendiriyor. Piyasalar yüzde 78 ihtimalle faiz artışı olma ihtimalini fiyatlıyor.


Dolar karşısında TL, 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan gelişmelerle daha olumsuz bir seyir izliyor. Türkiye’deki olumsuz jeopolitik gelişmeler, başkanlık rejimi tartışmaları, operasyonlar ve tutuklanmalar gerilimi tırmandırıyor.


Kritik tarih 8 Kasım


Dolar kurunda trendi belirleyen ABD’de yaşanan gelişmeler. Gerek ekonomik veri akışı, gerekse 8 Kasım’da gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri yatırımcıların odak noktasında. 


Piyasaların genel beklentisi Hillary Clinton’un seçilmesi yönünde. Bu olasılık aynı zamanda dünya piyasalarında da olumlu karşılanırken FED’in daha rahat hareket etmesine imkan tanıyacaktır. Bu da faiz artışını daha rahat gündeme getirirken beraberinde dolarda yükselmeye yol açacaktır. Seçim gününe yaklaşıldıkça anketlere yansıdığı şekliyle Trump’ın aradaki farkı kapattığı ve hatta başkanlığı kazanabileceği yönündeki iddialar ise piyasalarda da gerilime yol açabilecek nitelikte. Seçimi Trump’ın kazanması halindeyse ilk başta Wall Street’ten başlayarak küresel piyasalarda kısa süreli de olsa sert dalgalanmaları gündeme getirirken fonların daha güvenli piyasalara yönelmesi söz konusu olacaktır. Zaten Trump’ın Clinton ile arasındaki farkı kapatmasıyla birlikte bu yönelimi de görmek mümkün. Güvenli liman arayışında altın, euro ve İsviçre Frangı öne çıkacaktır. Böylesi bir ihtimalde gelişmekte olan ülke piyasaların da olumsuz yönde etkilenmesi ihtimaller arasında yer alırken Türk lirası da olumsuz etkilenecek para birimleri arasında yer alıyor. Mevcut gelişmelerden de etkilenen dolar kurunun bu durumda 3,20’lerin üzerine doğru hareket ettiği görülebilir. Piyasalardaki genel beklentinin gerçekleşerek Clinton’un kazanması ve Türkiye’de siyasi atmosferin normalleşmesi halindeyse dolar kurunun gerileyerek 3,05-3,15 aralığında dengelenmesi beklenebilir. 


Toparlanma Türkiye’yi öne çıkarır


Gelişmekte olan ülke borsaları arasında önümüzdeki dönemde ucuz kalan Borsa İstanbul öne çıkabilir. Özellikle ABD başkanlık seçimi ve FED aralık toplantısı sonrasında ABD cephesinde durumun netleşmesi yatırımcıların önünü açacak. Getirilere bakıldığında yılbaşından bu yana Arjantin, Brezilya ve Rusya borsaları yüzde 27’nin üzerinde değer artışı gösterdi. Aynı süre içinde Borsa İstanbul’un performansı yüzde 3,5 seviyesinde kaldı. Türkiye’nin normalleşme sürecine gireceğine dair işaretlerin görülmesi fiyat hareketlerindeki fırsatları kaçırmak istemeyen fonların Türkiye’ye yönelmesini sağlayacaktır.


Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrasında Türkiye notunu düşüren S&P, bu defa Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti. Bu olumlu, önemli bir gelişme.  Moody yatırım yapılabilir notunu geçtiğimiz eylül ayında düşürmüştü. Kimi yabancı fonların bir başka ülkeye yatırımda bulunabilmesi için iki kredi derecelendirme kuruluşunun yatırım yapılabilir notu vermesini araması nedeniyle Moody’in düşürdüğü notu tekrar yükseltebilmesi piyasalarca önemseniyor. Moody’s’in bir sonraki not değerlendirmesi 2 Aralık’ta.


‘Borsa’ kritik seviyelerinde!


Borsa İstanbul, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki ilk haftada yaşadığı şok düşüşün ardında test ettiği seviyelere tekrar geliyor. Endeks haftayı 74,267 seviyesinden tamamladı. 15 Temmuz sonrasında test edilen en düşük seviye 70.426 olmuştu. Bu düşüşte temmuz ayında test edilen en düşük seviye görülmese de endeks için 72.000 kritik eşik. Borsada satışların devam etmesi halinde 72.000 test edilebilir. Bu seviye uzun vadeli ortalamaların ve trendlerin destek noktası. Haliyle 72.000’e doğru geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. Fiyat hareketlerini izlediğimizde Borsa İstanbul’da taban formasyonları oluşurken dolar kurunda da zirve formasyonlarının oluştuğunu görmekteyiz.




Milliyet / Zeynep Aktaş

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar