Dolar TL seçim gündemiyle yön buluyor

Dolar TL paritesi, siyasi belirsizliğin devam etmesi nedeniyle yön arayışına devam ediyor. Gün içerisinde, 2.7270’lere doğru geri çekilmelerin yaşandığı paritede şu sıralar yeniden 2.74’lerin üzerine sıçradığını görüyoruz. Eski tarihi zirvesi olan 2.7430 seviyesini aşağı yönde kırmasına rağmen kalıcılık sağlayamadı ve bu seviyeyi direnç konuma getirmiş durumda. Bu harekette ABD dolarının küresel piyasalardaki değer kaybının büyük etkisi...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Gün içerisinde, 2.7270’lere doğru geri çekilmelerin yaşandığı paritede şu sıralar yeniden 2.74’lerin üzerine sıçradığını görüyoruz. Eski tarihi zirvesi olan 2.7430 seviyesini aşağı yönde kırmasına rağmen kalıcılık sağlayamadı ve bu seviyeyi direnç konuma getirmiş durumda. Bu harekette ABD dolarının küresel piyasalardaki değer kaybının büyük etkisi olduğu söylenebilir. 


İlerleyen günlerde siyasilerden gelecek olan açıklamalar önem arz etmekte. Özellikle hükümetin kurulmasına yönelik sinyaller alınması USDTRY paritesini rahatlatabilir ve paritede 2.70 sınırına doğru geri çekilmeler görülebilir. Ancak erken seçimin gündeme gelmesi durumunda ise USDTRY paritesinde yeni rekor seviyeler test edilebilir. 


Veri takvimine baktığımız zaman, sabah saatlerinde Türkiye’nin büyüme verisini takip ettik. Türkiye’nin ilk çeyrekte %2.3 oranında bir büyüme kaydettiği görülmekte. Piyasalarda beklenti %1.7 artış yaşanması yönündeydi ancak görülüyor ki beklentileri aşan bir büyüme rakamıyla karşı karşıyayız. Yalnız daha öncede belirttiğimiz gibi, bu hafta seçim sonrası olması nedeniyle siyasi gelişmeler fiyatlamalar üzerinde daha ağırlık kazandığından, açıklanan verilerin etkilerini de sınırlıyor. Bu nedenle, beklentinin üzerinde açıklanan büyüme verisine rağmen TL üzerinde kısa süreli de olsa pozitif bir algı oluştuğunu gördük ve veri sonrası parite 2.73 seviyesinin altına sarktı. Ancak sonrasında tepki alımlarının gelmeye başlamasıyla yeniden 2.7430 bölgesine doğru hareketlenmeler başladı. 


ABD tarafına baktığımızda, ABD Dolarının global piyasalarda zayıf seyrini koruması ve hafta başından bu yana sakin bir ABD veri takviminin de olmasıyla Doları güçlendirmeye destekleyici bir durumun olmadığı görülmekte. ABD’de yarın ise tüketim ve harcamaya yönelik olan perakende satışlar verisini takip ediyor olacağız. Çekirdek perakende satışlarda piyasaların beklentisi %0.8 oranında bir artış yaşanması yönünde. Beklentilerin üzerinde bir veri alınması durumunda Dolar endeksinde değerlenme sağlayabilir. Doların değerlenme kazanmaya başlaması da şu sıralarda bile yukarı yönde hareketlenmeler gördüğümüz USDTRY paritesinin bir miktar daha yükselişini destekleyebilir. 


Teknik olarak incelediğimizde, paritede 2.7430 direnci takip edilmeli. Bu direnç yeniden yukarı yönde kırılırsa 2.75-2.76 direnç aralığı karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerin görülmesi durumunda ise 2.7230 ve 2.7050 destek seviyelerimiz. 



Eda Karadağ İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yardımcısı
Kategoriler Ekonomi
Yorumlar