Dünyanın en eski bankası tasfiye olacak mı?

Bir süredir ağır borç yüküyle mücadele eden İtalyan devi Monte dei Paschi, Başbakan Renzi'nin istifasından sonra zor durumda... İtalya'da Başbakan Matteo Renzi'nin istediği anayasa reformunun dün yapılan referandumda reddedilmesiyle, ülkede siyasi istikrarsızlığın artması beklenirken, dünyanın hâlâ faaliyetteki en eski bankası Monte dei Paschi di Siena'nın beklediği 5 milyar euroluk kurtarma planı da suya düşme riskiyle karşı karşıya Ağır...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İtalya'da Başbakan Matteo Renzi'nin istediği anayasa reformunun dün yapılan referandumda reddedilmesiyle, ülkede siyasi istikrarsızlığın artması beklenirken, dünyanın hâlâ faaliyetteki en eski bankası Monte dei Paschi di Siena'nın beklediği 5 milyar euroluk kurtarma planı da suya düşme riskiyle karşı karşıya


Ağır ödenmemiş borç yükü altında zorlanan banka bu ay sonuna kadar bu parayı bulmak, aksi halde tasfiye sürecine girmek durumunda.


Ancak Renzi'nin sorumluluğunu üstlendiği referandum yenilgisinden sonra istifa edeceğini açıklamasıyla ülkeyi şimdi erken seçim bekliyor.


Bu yaz yapılan banka stres testlerinde Avrupa'nın en zayıf bankası seçilen Monte dei Paschi, birkaç büyük yatırımcıdan sağlam taahhütler almayı ve Çarşamba ya da Perşembe günü hisse satışına gitmeyi planlıyordu.


YÖNETİM KURULU TOPLANIYOR


Yatırım bankaları, Monte dei Paschi'nin nakit çağrısına uyup uymama konusunda karar vermek üzere bugün toplandılar ancak bankanın hisseleri bu süreçte büyük iniş ve çıkışlar yaşıyor. Bankanın yönetim kurulu ise yarın toplanacak.


Daha önce varılmış bir anlaşmanın koşullarına göre, yatırım bankaları olumsuz piyasa koşullarını gerekçe göstererek anlaşmadan çekilebilirler.


Bankacılar ve Avrupalı yetkililer, Monte dei Peschi'yi kurtarma planı başarısız olursa İtalyan hükümetinin, bir krizi önlemek için devreye girip bankaya kamu kaynaklarından para pompalamasının bekleneceğini söylediler.


Morgan Stanley analistleri ise yayınladıkları notta, "İnanıyoruz ki "hayır" oyu Monte dei Paschi'nin bir çıpa yatırımcı bulmasını daha zorlaştıracak. Gereken sermaye artırımının boyutu ve değeri dikkate alındığında, zorluk gerçekten büyük" dediler.


360 MİLYAR EURO BORÇ


Euro bölgesindeki finans krizinin en ağır döneminde bile İtalyan hükümeti, bankalara kamu fonları enjekte etmemek ve Avrupa Birliği'nden kurtarma yardımı talep etmemekte direnmişti. Ancak hükümetin elinde sektörü düzeltmek için kullanabileceği özel çözümler tükenmiş görünüyor.


Bankacılık sektörünün ağır resesyon döneminde birikmiş olan 360 milyar euroluk ödenmemiş borç yükü var. (BusinessHT)

Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar