ECB, faizleri sabit tuttu

Beklentilere paralel faiz adımı atmayan ECB, yeni bir TLTRO programı başlattı. Banka, "Önceki TLTRO programında olduğu gibi TLTRO-3 de kredi şartlarının olumlu olmaya devam etmesi için oluşturuldu" açıklamasını yaptı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel politika faizinin sıfır, mevduat faizinin yüzde eksi 0,40 ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0,25'te korunmasına karar verirken; yeni bir Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programı başlattı.


ECB'den yapılan açıklamada, programın olumlu kredi şartlarının korunması ve para politikasının reel ekonomiye sorunsuz aktarımının devam etmesine yardımcı olacağı kaydedildi.


TRTRO-3 olarak adlandırılan yeni çeyrek dönemlik refinansman, Eylül 2019'da başlayacak ve Mart 2021'de sona erecek. Her bir TLTRO için vade 2 yıl olacak ve bu kapsamda taraflar 28 Şubat 2019'daki uygun kredi stoklarının yüzde 30'una kadar borçlanabilecekler.


TLTRO-3'te faiz oranı ise ana refinansman operasyonlarındaki faiz oranına endeksli olacak.


ECB kararlarına ilişkin Twitter'dan yaptığı değerlendirmesinde "ECB bugün 2 önemli sürpriz yaptı" diyen Stratejist Orkun Gödek; bir sonraki toplantıda beklenen TLTRO açıklamasının ve Haziran'da beklenen faiz yönlendirmesinin bugün yapıldığına dikkati çekti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar