ECB'nin nisan ayı tutanakları açıklandı

ECB toplantı tutanaklarında kurul üyelerinin niceliksel gevşemenin sağlam ve istikrarlı şekilde uygulanması konusunda uzlaştığı, ancak Avro Bölgesi'ndeki hükümetlere yapısal reformlara dair güçlü bir sinyal gönderilmesi gerektiği kaydedildi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantı tutanaklarında kurul üyelerinin niceliksel gevşemenin sağlam ve kararlı şekilde uygulanması konusunda uzlaştığı ancak yapısal reformlara ihtiyaç bulunduğuna dair Avro Bölgesi hükümetlerine güçlü bir sinyal gönderilmesi gerektiği bildirildi. 


ECB, Yönetim Kurulu’nun 14-15 Nisan'da Frankfurt'ta gerçekleştirdiği toplantının tutanakları banka tarafından yayımlandı. Tutanakların yer aldığı raporda, Yönetim Kurulu'nun mart ayındaki para politikası toplantısından bu yana ECB'nin genişletilmiş varlık alım programının uygulanmasının Avro Bölgesi finansal piyasalarında önemli bir etki yaptığı belirtildi.


Kamu sektörü tahvili alım programı kapsamında alımların başlamasından beri devlet tahvili getirilerinin yeni tarihi seviyelere gerilediği aktarılan raporda, kamu sektörü tahvil alım programı kapsamında günlük menkul alımının ise ortalama 3,2 milyar avro civarında gerçekleştiği ifade edildi.


Avro Bölgesi'nde muhtemel risklere de işaret edilen raporda, "ECB'nin Avro Bölgesi'ne ilişkin mart ayı projeksiyonlarında belirlenen pozitif ekonomik görünüm programın tam olarak uygulanmasına bağlı ve hala aşağı yönlü birtakım riskler ve belirsizlikler mevcut" ifadelerine yer verildi.


Raporda,  kurul üyelerinin varlık alımlarının istenilen etkiyi yaptığı konusunda görüş birliği içerisinde olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:


"Üyeler, Yönetim Kurulu'nun son para politikası kararlarının güçlü bir biçimde uygulanması üzerinde odaklanılması ile birlikte, vurgunun para politikasının istikrarlı rotası üzerine odaklanması gerektiği konusunda anlaşmaya vardı. Bu yüzden Yönetim Kurulu, 2016 yılının eylül ayına kadar ve enflasyonda orta ve uzun vadede hedeflenen yüzde 2 seviyelerine yol alana kadar alımlara devam etme niyetini teyit etti."


Yapısal reformların uygulanması konusundaki eksikliğe de işaret edilen raporda, "Avro Bölgesi hükümetlerine yapısal reformların uygulanmasını kararlı bir şekilde sürdürmeleri ve iş ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirleri almaları konusunda güçlü bir sinyal gönderilmeli" denildi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar