"Ekonomi olumlu yönde etkilenecek"

Bakan Özlü, "Son çeyrekte yurt içi tüketime ve yatırımlara dönük aldığımız tedbirler sayesinde ekonomi olumlu yönde etkilenecek ve dördüncü çeyrekte artan sanayi üretim endeksi ile birlikte daha çok hızlanan bir ekonomi ortaya çıkacak" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, son çeyrekte yurt içi tüketime ve yatırımlara dönük alınan tedbirlerle ekonominin olumlu yönde etkileneceğini belirterek, "Dördüncü çeyrekte artan sanayi 

üretim endeksi ile birlikte daha çok hızlanan bir ekonomi ortaya çıkacaktır. Bu durum ise iş gücü verimliliğine artış olarak yansıyacak." ifadesini kullandı.

   


Özlü, bakanlığın Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan, 2016 yılı üçüncü çeyreğine ait verimlilik istatistiklerini değerlendirdi.

   


İmalat sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin, yılın üçüncü çeyreğinde 2015'in aynı dönemine göre yüzde 3,27 azaldığını bildiren Özlü, çalışan kişi başına üretim endeksinin, bir önceki döneme göre 

ise yüzde 13,63 gerilediğini aktardı.

   


Mevsimsel etkilerden arındırılmış çalışan kişi başına verimlilik endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,81, bir önceki döneme göre ise yüzde 6,18 azaldığını kaydeden Özlü, "2016 yılı 3. 

çeyreğinde gerçekleşen düşüşün sanayi üretim endeksi düşüşü kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bu dönemde yaşanan başarısız darbe girişimi, çevre ülkelerde yaşanan karışıklıklar ve döviz kurlarındaki 

dalgalanmaların, tüketim ve yatırımlarda harcamaların ertelenmesine sebep olmasıyla, 3. çeyrek sanayi üretim endeksinde bir miktar yavaşlamaya sebep olmuştur. Bu durum ise çalışan kişi başına üretim 

endeksindeki düşüşe yansımıştır. İstihdam endeksine bakıldığında ise bu dönemde her şeye rağmen az da olsa artış olduğu gözlenmektedir" ifadesini kullandı.


"Ekonomi olumlu yönde etkilenecek"


Özlü, son 27 dönem için imalat sanayi verimlilik artışının kaynaklarına bakıldığında, artışın üretim artışı kaynaklı olduğu ve büyümenin itici gücünün istikrarlı şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğunu vurguladı. Verilere göre, 2010 yılı başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama yüzde 4,34 arttığını ve son dönemdeki düşüşün, yaşanan olumsuz gelişmelerden kaynaklandığına işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

   


"Bölümler itibarıyla bakıldığında, önceki yılın aynı dönemine göre çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan 24 alt sektörün altısında artış oldu, en yüksek değişim yüzde 15,87 ile 

'makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı', en düşük değişimin ise yüzde 15,40 ile 'diğer imalatlar'da olduğu görüldü.

   


Son çeyrekte yurt içi tüketime ve yatırımlara dönük aldığımız tedbirler sayesinde ekonomi olumlu yönde etkilenecek ve dördüncü çeyrekte artan sanayi üretim endeksi ile birlikte daha çok hızlanan bir ekonomi ortaya çıkacak. Bu durum ise iş gücü verimliliğine artış olarak yansıyacak" 


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar