Ekonomik gündem - 29 Mart 2016

Osmanlı Menkul Değerler tarafından hazırlanan 29 Mart 2016 tarihli Günlük Bülteni yayınlandı. Bugünkü ekonomik takvimde Avrupa senasında Euro Bölgesi Şubat ayı M3 Para Arzı, Hane halkı Kredileri, Finans Dışı Krediler, ABD senasında ise ABD Ocak ayı CaseShiller Konut Fiyatları, Mart ayı Tüketici Güveni, Şubat ayı Richmond Fed Bileşik Endeksi, Texas Fed Hizmet İmalat Endeksi ve Dallas Fed Hizmet Gelirleri Endeksi rakamları takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bugünkü ekonomik takvimde Avrupa senasında Euro Bölgesi Şubat ayı M3 Para Arzı, Hane halkı Kredileri, Finans Dışı Krediler, ABD senasında ise ABD Ocak ayı CaseShiller Konut Fiyatları, Mart ayı Tüketici Güveni, Şubat ayı Richmond Fed Bileşik Endeksi, Texas Fed Hizmet İmalat Endeksi ve Dallas Fed Hizmet Gelirleri Endeksi rakamları takip edilecek. Yurt içerisinde ise Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ve BBDK Bankacılık Sektörü Toplu Bilançosu rakamları izlenecek. Merkez Banakları günlüğünde Kırgızistan Merkez Bankası(NBKR), faiz kararını açıklayacak. Ayrıca San Francisco Fed Başkanı John Williams, New York Fed Başkanı William Dudley, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmaları dikkatle izlenecek.



EURO/ USD 


Uluslararası piyasa oyuncuları FED’in faiz artırımına gideceği beklentileri ile geçen hafta Dolar’ı almışlardı. Dolar Endeksi de aynı şekilde en önemli 10 para birimi karşısında değer kazanarak 94,50 diplerinden 96,40 yükseklerine kadar tırmandı. Ancak son 5 iş günüdür kuvvetli şekilde değer kazanan Dolar’ın bir nebze nefeslenerek yeni haftaya Dolar satışları ile başladığını gözlemliyoruz. Yine de çok kısa vadeli teknik göstergelerin iyimser hava ile Dolar’ın kuvvetlenmesi yönünde olduğu izleniyor. Bu haftanın son işlem günündeki Tarım Dışı istihdam verisi Dolar’ın seyri açısından önem taşıyor. Her ne kadar artık istihdam raporunun FED faiz kararları üzerinde sınırlı etkisi olduğu göz önünde bulundurulsa da büyük resimde ABD ekonomisinin güçlü duruşuna ilgin ip uçları vermeye devam edecektir.



Bu hafta yukarıda 1,1375, aşağıda ise 1,1040-1,1080 aralığındaki destekler parite için önemli kırılma noktaları olacaktır.



Altın


Altın Ons fiyatları geçen haftaki sert satışların ardından yeni haftaya satışlarla başladı ve $1205 dibine kadar indi. Ancak $1284 zirvesinden bu yana toplamda 80 dolarlık kayıp bazı fon yöneticileri tarafından yeterli görüldü ve gün içerisinde rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte Altın $1223 seviyelerine kadar toparlandı. Bu toparlanmada kuşkusuz Mart ayındaki toplantıda FED’in faiz artırmayacağına dair spekülasyonların ön plana çıkması oldu. Bu hafta içerisinde ISM İmalat verileri, Tüketici Güven Endeksi ve İstihdam gibi önemli ekonomik datalar ABD ekonomisinin gidişatındaki son güncel veriler ile önümüzdeki dönem faiz artırım kararları için önemli ipuçlarını bize gösterecek. Bu veriler ile birlikte Altın traderları da FED’in faiz artırım konusunda daha yavaş hareket edip etmeyeceğini sorgulamaya devam edecek ve artırıma ilişkin zamanlamada yine hamleleri tahmin ederek önceden fiyatlamaya çalışacaktır.

Özellikle piyasada en öncü tahminleri son 3-4 aydır Altın tarafında daha belirgin olarak gösteren spekülatörlerde, Altın fiyatları için oldukça oynak ve volatilitesi yüksek günler bizi beklemeye devam edecektir. Bu hafta için Altın’da yukarıda $1263 direnci ve aşağıda $1193 desteği takip edilmeye devam edilecektir.



USDTRY


USDTRY paritesinde geçen hafta ortasından itibaren başlayan işlem hacimlerindeki düşüşlerin en büyük etkisi Paskalya tatili ve yabancı işlemlerdeki büyük montanlı işlemlerin bir hayli azalmasıydı. 200GHO’ın altına geçtikten sonra 2,89 üzerine çıkmayı başaramayan paritede, yükseliş denemeleri sürekli olarak satışlarla karşılanıyor. Bu da TL’nin önümüzdeki dönemde daha da kuvvetlenebileceğine dair işaretleri gösteriyor. Teknik anlamda dün 22GHO’nın 200GHO seviyesini aşağı yönde kırması bir başka sat sinyalinin daha oluşmasını sağladı. Göstergelerdeki sell yönünde eğilimin gün geçtikçe artıyor olması teknik anlamda USDTRY paritesinde yeni bir satış dalgasının daha başlayacağının sinyallerini almamıza sebebiyet veriyor.

Eğer temel baz senaryolarda beklenmedik sürpriz bir haber akışı olmadığı takdirde 2,88-2,90 aralığından 2,93’e Stop Loss emri yazarak alt tarafta 2,75’e doğru yeni bir dalganın başlama ihtimali bir hayli kuvvetlenmiş durumda.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar