El bombaları koladan daha ucuz

Yıllardır iç savaşın yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde el bombalarının 50 cent ile 1 dolara satıldığı ortaya çıktı. Koladan daha ucuz olan el bombaları Avrupa ve Asya üzerinden getiriliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Aralık 2012'den bu yana yaşanan krizinin önüne bir türlü geçilemiyor. Anti-Balaka isimli Hıristiyan milislerle, Seleka isimli Müslüman gruplar arasındaki çatışmalardan dolayı şimdiye kadar binlerce kişi hayatını kaybetti. İngiltere merkezli Çatışma Bölgelerindeki Silahlandırmayı Araştırma Grubu ise 4 buçuk milyon nüfuslu ülke hakkında ilginç bir rapor hazırladı. Avrupa Birliği için derlenen bilgilerin Nisan 2014 ile Eylül 2014 arasında ülke genelindeki çalışmalardan elde edildiği açıklandı. Raporda Orta Afrika Cumhuriyeti'nin nasıl küresel alanda büyük bir silah pazarına dönüştüğü gözler önüne serildi.


Buna göre el bombaları ülkeye Çin ve Bulgaristan'dan sokuluyor. Havan topları komşu ülke olan Sudan'dan getiriliyor. Roketatarlar İran yapımıyken, kurşunlar ise İngiltere, Belçika ve Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa ülkelerinden gönderiliyor. Çifte namlulu silah ve mermilerin de İspanya ve Kamerun üzerinden ülkeye sokulduğu belirtildi. Tüm bu silah ve teçhizatın Anti-Balaka ve Selaka milisleri arasında yaygın şekilde kullanıldığı vurgulandı.


Raporda özellikle el bombalarıyla ilgili bölüm dikkat çekti. 82-2 model el bombaların 50 cent (1.175 TL) ile 1 dolar (2,35 TL) karşılığında satıldığı bildirildi. Bu fiyatların da kolalardan daha ucuz olduğunun altı çizildi. Kolay saklanabilen ve taşınabilen el bombalarının geçen yıl ülke genelinde çok sayıda sivili öldürdüğü vurgulandı. Rapora göre ülkeye teçhizatın bir kısmı 2013 yılında Sudan'dan getirildi. O dönem Selekalar, başkent Bangui'yi ele geçirerek sivil darbe yapmıştı. Ancak daha sonra Selekalar'ın büyük kısmı lağvedildi. İktidar yeniden hükümetin eline geçti. Silah ve mühimmatların bazılarının da eski lider François Bozize döneminde Avrupa'dan ülkeye sokulduğu kaydedildi. Uzmanlara göre Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki güvenlik zafiyeti ve istikrar sorunu uzun yıllar çözülemeyecek. Yaklaşık 10 bin Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerinin görev yaptığı ülkede son olarak pazar günü Gençlik ve Spor Bakanı Armel Ningatoloum Sayo silahlı kişilerce kaçırılmıştı. 



Sabah

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar