Endeks neden 80 bini aşamıyor?

Borsa İstanbul’da endeks 80.000’in üstünü zorlasa da destek bulamayıp yeniden geriliyor. FED faiz artışı beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselmesi, yabancı yatırımcı paylarının dip yapması ve günlük işlem hacminin 2-3 milyar TL arasında sıkışıp kalması borsayı frenliyor

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul, 80.000 sınırında tıkanmış görünüyor. Her yukarı atağı, satış baskısıyla karşılaşıyor. Endeks haftayı yüzde 0.65 oranındaki değer kaybıyla 78.332 seviyesinden tamamladı. Hafta içerisinde en yüksek 80.290 test edilirken en düşük 78.071 seviyesi görüldü. 


Yerli kurumsal yatırımcıların paylarında yaprak kıpırdamıyor. Yatırım fonlarındaki hisse oranı yüzde 4.14 seviyesini aşamadı. Emeklilik fonlarında hisse oranı yüzde 11.88’e düştü. Yabancıların payında ise ufak hareketlenmeler görülüyor. Yabancıların payı ekim ortasında gördüğü dip seviyelerin üzerine çıkarken şimdilerde yüzde 63.08’de bulunuyor. 



Küresel konjonktür


17 Ekim günü ise yabancı payları 62.46 seviyesine kadar gerilemişti. Eylül başından beri yabancı paylarında ufak kıpırdanmalar gözleniyor. dolar bazında ucuzlayan şirket hisseleri ilgi çekmeye devam edebilir. Ancak küresel konjonktür gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına neden olursa bist 100’deki yabancı payları dipte kalmaya devam edecektir.



Tüm bunlardan ayrı olarak 15 Temmuz sonrası geri alımlarla hisselerini toplayan şirketler,  bekleyip son durumu görmek istiyor. İşte böylesi bir durumda FED faiz artış beklentileri ve ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin tırmanışa geçmesi ile dolarda gözlenen çıkış BİST 100 Endeksi’nin 80.000’i aşmasını zorlaştırıyor. 


Borsa İstanbul’da hisselerin yüzde 78’inin yabancı ve yerli kurumsal yatırımcılar tarafından toplu olması sadece yüzde 22’lik kısmın dolaşımda hareket etmesine neden oluyor. borsa İstanbul’da günlük hacim 2-3 milyar TL arasına sıkıştı. Söz konusu hacimle 80.000 seviyesinin aşılması zor. Çıkış için hacmin artması şart. Endekste geri çekilmelerde güçlü destek 76.000’de bulunuyor.  


DOLARIN GÖZÜ FED’DE


Güçlü ABD verileriyle tırmanışa geçen dolar kuru, cuma günü 3.1272’ye kadar yükseldi. Dolar/TL’nin yükselişinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 1.87’lere tırmanması etkili oldu. 


Yükselen tahvil faizi, gelişmekte olan ülkelerin kabusu haline geldi. Gelişmekte olan ülkelerde artan risk primi tansiyonu zirvede tutuyor. Türkiye’nin risk primi (CDS) 253 seviyesinde bulunuyor. 15 Temmuz’da 224 seviyesinde olan risk primi üç ayda daha da yükseldi. 


Oysa ki Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye ulaştığı 2013 yılında 114’lü seviyelere kadar geri çekilmişti. Üç yıllık zaman diliminde ülkeye yönelik risk algısının iki kat arttığı gözleniyor. Bu da neticede TL varlıkları üzerinde baskıya neden olmakta.


Piyasalarda oynaklık arttı


Bu hafta ABD’de FED faiz toplantısı var. FED tarafından yapılacak açıklamalar kurdaki hareketin yönü üzerinde etkili olacaktır. Kasım ayının ilk haftasına girilirken piyasalarda oynaklığın arttığını görüyoruz. Önümüzdeki hafta faiz kararının yanısıra istihdam piyasası ve kişisel tüketim harcamalarına yönelik veriler açıklanacak.


Dolar kurunda aralık ayına yaklaşılırken yükseliş ivmesinin korunduğunu görebiliriz. Dolar/TL’de 3.1272 seviyesinin üzerindeki ilk direnç 3.15 seviyesinde bulunuyor. Bunun üzerindeki yeni hedef ise 3.20 olacak. Kurdaki geri çekilmeler yatırımcılar tarafından alım yönünde değerlendirilecek. Olası geri çekilmelerde ilk izlenecek destek seviyeleri 3.08 ve 3.05 olacaktır. 


Döviz açığı olan şirketlere dikkat

 

Dolar kuru yeni zirvesini yaparak 3.1272 seviyesini test ederken Borsa İstanbul’da işlem gören 169 imalat sanayi şirketinin döviz açığı 27 milyar TL’yi buldu. Bunun 18 milyar TL’si Borsa İstanbul’da işlem gören cirosu en yüksek 10 imalat sanayi şirketine ait. Kurdaki artış döviz açığı yüksek şirketlerin yükünü artıracak. 


Gelişmeler döviz açığı bulunan şirketlerin önümüzdeki dönemde maliyetlerinin artacağını gösteriyor. Öte yandan büyük şirketlerin gelir gider dengeleri içerisinde gelir tarafında dolar bazlı satışların da bulunması kurdaki artışı dengelemelerine imkan tanıyor.



Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar