Euro Yunanistan krizine rağmen ile yükseliyor

Euro, AMB’nin Yunanistan’ın temerrüde düşmesi halinde yansımaları önleyeceği spekülasyonu ile yükseliyor... Euro, 4 yılın en iyi çeyrek dönemlik yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Euro, 4 yılın en iyi çeyrek dönemlik yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor. Eurodaki yükselişte, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yunanistan’ın temerrüde düşmesi halinde yansımaları önleyebileceği spekülasyonu etkili oluyor.


Euro, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Yunanistan’ı bulaşıcılık riski olarak görmediğini belirtmesinin ardından Pazartesi günü 4 haftanın en düşük seviyesinden ralli yaptı. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin yardım tekliflerini Cuma günü reddetmişti. Bu durum hisse senetlerinden küresel bir gerilemeye neden oldu. Yeni Zelanda doları, ülkede gerileyen iş dünyası güveninin ülke merkez bankasının gelecek ay faizleri düşüreceği spekülasyonu yaratması ile değer kaybetti.


Sydney’deki National Australia Bank Ltd. döviz stratejisti Ray Attrill, “Euro karşısında iddiada bulunmak tehlikeli ve kayıp getiren bir işlem oldu. Kayda değer bir bulaşıcılık etkisi olmayacağına yeteri sayıda insan inanıyor gibi görünüyor. AMB ve AB politika yapıcılarının ellerinden geleni yapacakları düşünülüyor. Ben bu görüşte değilim” dedi.


Euro dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek Tokyo saati ile 12:27’de 1.1193 dolar oldu. Euro Pazartesi günü yüzde 1.9 kadar gerileyerek 1.0955 doları gördü ve ardından New York’ta işlem günü sonunda 1.1236 dolara ralli yaptı. Euro aylık yüzde 1.9’luk bir yükseliş kaydetmeye ilerliyor. Çeyrek dönem için ise yüzde 4.3’lük bir artışa hazırlanıyor.


(Bloomberg)

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar