Faizleri artırmamak istikrarsızlığa yol açabilir

St. Louis Fed Başkanı Bullard Çin'in Pekin şehrinde yaptığı konuşmasında Fed'in politika faizini uzun süre düşük tutmasının piyasalarda istikrarsızlığa neden olabileceğini vurguladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fed yetkililerinden  San Francisco Şubesi Başkanı John Williams ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'tan faiz artışını destekleyen açıklamalar geldi.


ABD Merkez Bankasının (Fed) San Francisco Şubesi Başkanı John Williams, Fed'in bu yıl iki ya da üç, gelecek sene ise üç veya dört kez faiz artırabileceğini söyledi.


Williams, ABD basınına yaptığı açıklamalarda Fed'in para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Faizlerin yılın ikinci yarısında artırılmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirten Williams, ülkede kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin Fed'in kararlarını etkilemeyeceğini dile getirirken, "Başkanlık seçimlerinin yapıldığı yıllarda harekete geçebileceğimizi daha önce birçok kez kanıtladık. Mümkün olduğunca apolitiğiz ve sadece hedeflerimize odaklanmış durumdayız." diye konuştu.


Williams, öte yandan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) olasılığının küresel ekonomi ve piyasalar için risk yaratttığına işaret ederek, şunları kaydetti:


"Brexit ihtimali elbette haziran toplantısında ele alacağımız bir faktör çünkü toplantının hemen ardından gerçekleşecek bir referandum var. Dolayısıyla, eğer istersen faiz artırımını temmuza kadar bekletebiliriz. Fakat, faizleri artırma kararı da alabiliriz çünkü daha sonra eğer ekonomik şartlar değişirse, faizleri her zaman geri indirebiliriz."


ABD ekonomisinin 2016'da yüzde 2 civarında büyüyeceği öngörüsünde bulunan San Francisco Fed Başkanı John Williams, ayrıca, "bu yıl içinde iki ya da üç, 2017'de ise üç veya dört faiz artışı beklediğini" sözlerini ekledi.


" Faizleri artırmamak istikrarsızlığa yol açabilir"


St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Çin'in Pekin şehrinde yaptığı konuşmasında Fed'in politika faizini uzun süre düşük tutmasının piyasalarda istikrarsızlığa neden olabileceğini vurguladı.


"Şu anda böyle bir durum olmasa da faiz oranlarını çok uzun süre çok düşük seviyelerde tutmanın gelecek dönemdeki finansal istikrarsızlığı beslemesinden endişe duyuyorum" diyen Bullard, piyasalardaki faiz beklentilerinin yükselmesinin bu açıdan olumlu olduğunu ifade etti.


Bullard, ayrıca iş gücü piyasasının tam istihdama çok yakın olduğuna ve enflasyonda artış belirtilerinin gözlemlendiğine dikkati çekerek, "Bu gelişmeler, daha yüksek faiz artışı için zemini güçlendiriyor." dedi.


Bullard, diğer taraftan Brexit'in Fed'in politikasını etkilemeyeceğini belirterek, sözlerini "İngilizler AB'den çıkma yönünde oy kullansa da ertesi gün hiçbir şey olamayacak çünkü yeni ticaret anlaşmalarının müzakere edilebilmesi için 2 yılları olacak. Ayrıca, ben Brexit olasılığının son dönemde düştüğünü düşünüyorum." diyerek tamamladı.


Analistler, Fed yetkililerinin para politikasında sıkılaşmayı destekleyen açıklamalarını, piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlamaya yönelik adımlar olarak değerlendiriyor. 


Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bir sonraki toplantısı, 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. İngiltere'de AB üyeliğine ilişkin halk oylaması ise 23 Haziran'da yapılacak. 


Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar