Fed faizleri yıl ortasında artırabilir

Ekonomistler, Fed'in düşük enflasyonu görmezden gelerek faiz oranlarının yıl ortasında artırılmasına odaklanacağı tahmininde bulunuyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin az bir çoğunluğu, Fed yetkililerinin düşük enflasyonu görmezden gelerek faiz oranlarının yıl ortası civarında bir zamanda artırılmasına odaklanacağı tahmininde bulunuyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin az bir çoğunluğu, Fed yetkililerinin düşük enflasyonu görmezden gelerek faiz oranlarının yıl ortası civarında bir zamanda artırılmasına odaklanacağı tahmininde bulunuyor. Fed yetkilileri bu hafta bir toplantı gerçekleştirecek.


Ankete katılan 53 ekonomistin yüzde 45’i ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gösterge borçlanma faizi oranını Haziran ayında yükselteceği öngörüsünde bulunuyor. Katılımcıların yüzde 6’sı Temmuz ayında artırım beklerken, yüzde 30’u Fed’in Eylül ayına kadar bekleyeceği öngörüsünde bulundu. Fed, 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımı gerçekleştirecek. Fed yetkilileri geçtiğimiz ay yaptıkları açıklama ile faizin bu yıl artırılmasını beklediklerini ifade etmişlerdi.


New York’ta bulunan RDQ Economics baş ekonomisti John Ryding, “Ekonomi, kriz modunda olmadığına yönelik gittikçe daha fazla işaret veriyor. Düşük enflasyon, petrol fiyatlarından kaynaklanan bir durum ve bu ABD ekonomisi için olumlu olacak” dedi. Ryding, faiz artırımının Haziran ayında gerçekleştirileceği tahmininde bulunuyor.


Politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi, Salı ve Çarşamba günü Washington’da bir araya gelerek 2015 yılının ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantının, Aralık ayındaki son toplantıdan bu yana küresel görünümün kötüleşerek ABD ekonomisinin cesaret verici performansına zıt veriler göstermesi ile zorlu geçmesi bekleniyor.


Avrupa Merkez Bankası (AMB) deflasyon tehdidini uzaklaştırmak için geçtiğimiz hafta Mart ayında başlayarak aylık 60 milyar euro (68 milyar dolar) tutarında tahvil alımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Deflasyon tehdidi, Euro Bölgesi’nde geniş çaplı fiyat düşüşleri ile ekonomiye olumsuz etki ediyor.


Euro dolar karşısında AMB’nin 22 Oack’taki kararından bu yana yaklaşık yüzde 3 zayıflayarak ABD büyümesine potansiyel bir engel oluşturdu. Eurodaki zayıflık ABD ihracatını daha pahalı hale getirdi. Ankete katılan ekonomistler, Fed’in güçlenen doların yarattığı etki üzerinde durmayacakları tahmininde bulunuyor.


28 katılımcı veya katılımcıların yüzde 53’ü doların diğer önemli para birimleri karşısında yükselişinin ilk faiz artırımı zamanlaması üzerinde farklılık yaratmayacağı öngörüsünde bulunuyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar