FED ne yapacak, Dolar ne olacak?

Piyasalar Amerika Merkez Bankası’nın (FED) Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararını bekliyor. FED, faiz kararının yanı sıra büyüme, enflasyon ve üyelerinin yıl sonu faiz oranı tahminini belirlediği “noktaları” (dot-plots) açıklayacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

FED, faiz kararının yanı sıra büyüme, enflasyon ve üyelerinin yıl sonu faiz oranı tahminini belirlediği “noktaları” (dot-plots) açıklayacak. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Departmanı Uzmanları kritik toplantı öncesi olasılıkları değerlendirdi. Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen her ne olursa olsun piyasaların Fed’in mesajlarına alıştığını ve piyasalarda dağılma beklemediğini belirtirken, Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör ise eylül toplantısında faiz artışı beklenmediğine dikkat çekti.


Zayıf Veriler FED’in Hızlı Faiz Artışını Engelliyor

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, FED’in yarın sonlandıracağı toplantıda faiz artışı beklemediğini, ABD’de açıklanan son makro ekonomik verilerin beklentileri karşılayamamasının FED’in dikkatli adımlar atmasına neden olabileceğini belirtti. Gözgör, “ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde % 1,2 gibi düşük bir oranla büyümesi sonrası gözler üçüncü çeyrek verilerine çevrilmişti. Özellikle Ağustos ayında ABD’de açıklanan perakende satışlar, ISM imalat ve ISM hizmet rakamları beklentileri karşılayamadı. ISM hizmet rakamları 2010 yılından bu yana en düşük artış hızını kaydetmesi, üçüncü çeyrek büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesinde etkili oldu. Zayıf açıklanan makro ekonomik veriler, FED’in hızlı bir faiz artışını engelliyor.” dedi. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD çekirdek enflasyon rakamlarının FED’in elini güçlendirdiğine dikkat çeken Gözgör, “Çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde % 2,3 seviyesine yükselmesi, FED içinde yer alan faiz artışını destekleyen üyelerin eline önemli bir koz geçmesini sağlasa da FED temkinli olmayı sürdürecektir.” diye konuştu.



Aralık ayıyla ilgili mesajlar önemli


Yarın faiz değişikliği olmasa da Aralık ayıyla ilgili verilecek mesajların önemli olduğuu kaydeden Gözgör, “Haziran ayında açıklanan nokta tahminlere(dot-plots) baktığımızda FED üyeleri yıl sonunda en fazla 25 baz puanlık tek bir faiz artışı ön görüyordu. Çarşamba günü faiz artışı görmesek de Aralık ayında faiz artışını olabileceğine yönelik mesajlar görebiliriz. Piyasalar, hali hazırda Aralık ayında faiz artışı bekliyor. Bu yüzden piyasalar FED’in yeni bir mesaj vermesini bekleyecektir. Doların güçlendirebilecek en önemli mesaj ise, yıl içinde Kasım – Aralık ayında iki adet 25 baz puanlık faiz artışı olmasıdır. Buna benzer bir mesaj verilmesi halinde Doların hızlı bir değer kazandığını görebiliriz. Olası diğer bir senaryo ise zayıf gelen veriler sonrası FED’in Aralık ayında bile faiz arttırmama ihtimali olacaktır. Bu da piyasalarda Doların hızlı bir değer kaybına, endeks ve altın fiyatlarında yükselişlerle neden olabilir.” diye konuştu.



Mergen: FED güvercin olursa Dolar 2.92’ye sarkar


Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen ise ABD’de Cuma günü gelen çekirdek enflasyon verisi nedeniyle doların 2,98 seviyelerine doğru tırmandığına dikkat çekerek “Enflasyon rakamının %0.2 beklenirken %0.3 gelmesi doları destekleyen bir veri oldu, 2.98’e doğru bir tırmanma görüldü. Çarşambaya kadar “2.9650-3.0000” bandı içinde hareket etmesi beklenebilir. Ancak FED Çarşamba günü faiz artışı yapmayıp güvercinvari konuşursa fiyatta “2.9250-2.9350” aralığı hedef olabilir.” diye konuştu. Kasım’daki ABD başkanlık seçimi ve Kasım-Aralık FED toplantılarının fiyatın çok fazla düşmesine engel olacağını belirten Mergen, “Donald Trump’ın başkan seçilmesi tüm piyasalarda dolar lehine fiyat hareketlerine sebep olabilir algısı başkanlık seçimine kadar dolarda düşüş beklentilerini törpüleyecektir. Ek olarak uzun süredir piyasaları alıştıran FED’ in Aralık ayında da olsa bir faiz artışı ile seneyi tamamlama isteği hem gelişen ABD ekonomisine uygun hem de güvenilirlik açısından prestiji kurtaracağından dolarda değer kaybı fazla olmayacaktır ve yukarı yönde hareketlenme beklenmektedir.” dedi.



Mergen: Piyasalar FED beklentilerine alıştı

Piyasaların artık FED’in faiz artışı söylentilerine alıştığını ve her ne olursa olsun ekonomileri tarumar edici, tahripkar ölçüde büyük bir etki olmayacağını belirten Mergen, “Bir senedir faiz arttırıldı-artırılacak konuşmaları ile geçen zamanda piyasalar buna alıştı denilebilir. Bu bakımdan FED de bence amacına ulaşmış sayılabilir. Zira FED’ in niyeti piyasaları ters yüz etmeden faiz artışı sürecine girileceğine alıştırmak ve gereken önlemleri almalarına zorlamaktı.” dedi. FED’ in şahinvari konuşmasaı halinde ise kurda “3.025” seviyesinin görülebileceğini belirten Mergen, ”Sene sonunda eğer o zamana kadar ülke notuyla ilgili olumsuz gelişmeler yaşanmazsa hükümetin de OVP’ de belirttiği gibi 3.05-3.10 aralığında bir Dolar-TL değeri ekonomiyi ve sanayi tarafını fazla zora sokmaz diye düşünülmektedir.” diye konuştu.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar